Det finnes få ting som dufter bedre enn nystekt gjærbakst. Her er oppskriften på en deig som tar sin tid å lage, – men som absolutt er verdt innsatsen.
Du trenger:
- 900 gr hvetemel
- 25 gr gjær
- 1 ts kardemomme
- 2 ts kanel
- 1/2 ts salt
- 150 gr sukker
- 5 dl melk
- 1 egg
- 150 gr smør i små terninger.
Bland det tørre og ha i egget blandet i melken som gjerne kan være kjøleskapskald. La blandingen eltes i ca. 10 minutter og tilsett så smøret. Kjør kjøkkenmaskinen ytterligere 10 minutter og sett så deigen til heving i ca. 2 timer. Om du ønsker kan den også gjerne stå natten over.
Fyll:
- 150 gr værelsestemperert smør
- 2 ss kanel
- 125 gr brunt sukker
Blandes sammen til en jevn krem. Kjevl ut deigen til en rektangulær leiv (60 ganger 50 cm) og fordel smørkremen jevnt utover. Skjær så deigen i passe strimler som du tvinner og så former til knuter.
Etterheves i ca en time. Pensles med egg eller melk og stekes midt i ovnen (225 grader ) med over og under varme i ca. 12-14 minutter.