Løkpai gjør seg som piknik-mat om sommeren og ikke minst som kveldskos høst- og vinterstid. Spanderer du litt ekstra god ost er dette også en sterkt kandidat til festbordet.
Du trenger
Paibunn:
- 150 gr smør i terninger
- 200 gr hvetemel
- 2-3 ss kaldt vann
Fyll:
- 3 fedd hvitløk
- 4-5 gule eller røde løk
- 200 gram ost (her har jeg brukt en blanding av Bufar og Gruyere)
- 4 dl melk
- 4 egg
- salt og pepper
- krydder som for eksempel muskat, timian og oregano.
Gjør som følger:
Smuldre smøret i melet og tilsett vannet. Bland det hele sammen til paibiunnen får en jevn konsistens. Pakk den i plast og la den hvile i kjøleskapet en times tid.
Vil du lage den med glutenfri bunn er tipset ferdig miks fra Det Glutenfrie Verksted.
Sett ovnen på 200 grader. Fordel deigen i en smurt paiform med ca 3 cm høy kant. (Fordel gjerne den med fingrene eller bruk kjevle). Prikk bunnen med en gaffel og stek den ca. 15 minutter midt i ovnen.
Lag fyllet ved å la løk og hvitløk surre på svak varme i stekepannen ca. 20 minutter. Fordel så blandingen i den ferdigstekte paibunnen og legg over godt med ost. Pisk egg og melk sammen og smak til med krydderet/salt og pepper.
Stekes så 30-40 minutter midt i ovnen.
Serveres med salat og baguette. Sett på litt fransk cafemusikk og nyt den gode stemningen.
Prøv også pai med feta og spinat Oppskriften finner du her.