Kaker

Smultringer á la Karen

Tags:   

I år har jeg debutert som smultringkoker. Det blir ikke siste gang. Oppskriften stammer fra Karen i Aremark og smaken er som fra den gang vi jaktet på mors kakebokser.

Mors julekaker var alltid høyst populære. Jeg tror hun må ha vært en av dem som har slitt mest med å få lurt dem unna til juleaften. Spesielt broren min var en mester i å smugspise. Han hadde sine egne, velutviklede triks. At mor plomberte kakeboksene med solid tape, var ingen hindring. Heller ikke henne forsøk på å gjemme de under trappa i kjelleren eller for eksempel i kleskottet. Det var ikke det at han la igjen spor, – det var bare at innholdet sakte men sikkert minket etter som dagene gikk.
For meg var lunkne smultringkuler med kald melk, noe av det beste jeg visste. Når mor og far kokte smultringer, var saligheta stor og julekvelden nær.

Uviss holdbarhet
I år har jeg for første gang prøvd meg på mine egne smultringer og selv om det ble kaker med personlighet, er både konsistens og smak slik jeg husker det fra barndommen.
Så får vi se da, – hvor lenge denne julebaksten varer, – smultringer er fremdeles noe av det beste jeg vet!

Her er oppskriften:

  • 4 egg
  • 2.5 – 3 dl farin
  • ½ l fløte
  • 3 ts bakepulver
  • 2 ts kardemomme
  • Mel til passe deig , ca. 1 ½ l.
  • Smult 1 kg.

Slik gjør du:

Tradisjonsbakst
Smultringer tilhører tradisjonen tro en av de syv slagene.

Pisk egg og sukker. Bland det våte i det tørr og la deigen stå kaldt et døgn.
Kjevle ut litt av deigen til en ca. 1 cm tykk leiv. Stikk ut ringene med en utstikker. (Dypp den i litt mel så løsner de lettere). Børst av mest mulig av melet før du slipper kakene i smulten.

Kokes til de er jevnt gyllenbrune og gjennomstekte på ca. 180 grader).

Tips til smultbakst:
For å teste om smulten er varm nok: Stikk en trepinne/sleiv ned i smulten. Når det bruser rundt pinnen er smulten passe varm.

Stek en prøvekake for å se om den blir bra. Stek deretter noen få kaker av gangen. Smultringene skal gå til bunns med én gang, flyte opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden, før de vendes rundt og stekes på den andre siden.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *