Opplevelser

Tid for Mortensgås

Tags:    

Når det nærmer seg den 10. november starter forventningene på Taraldrud Gård. Gåsebøndene Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden har lange tradisjoner på å feire Mortensgås.

Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden holder tradisjonen med Mortensgås i hevd.

Helt siden studietiden i Oslo for 14 år siden har Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden feiret Mortensaften med klassisk, helstekt gås, karamelliserte poteter, rødkål og gode venner. For syv år siden overtok de Taraldrud Gård. Dermed ble tradisjonen tatt til nye høyder med egenprodusert Smaalensgås.

Ingen betenkningstid
Ideen om å holde gjess kom helt tilfeldig, forteller Camilla. – Vi hadde lyst til å starte opp en tilleggsnæring ved siden av korndriften. Da vi hørte at det skulle etableres et prosjekt for å redde Smaalensgåsa, meldte vi straks vår interesse. Kjartan er halvt dansk og har vokst opp med hyggelige tradisjoner rundt gås både på Mortens Aften og på selve juleaften. Ideen om å starte opp med noe som både hadde historisk forankring i bygda og i tillegg innebar dra-hjelp gjennom prosjektmidler, virket spennende. I dag er vi tre gårder som står bak kommersiell produksjon av den gamle landerase gåsa fra Østfold. I år har Smaalensgås fra Østfold om lag 150 dyr for salg.

På Taraldrud Gård i Østfold holder gåsebøndene Camilla Normo og Kjartan Lodden tradisjonen med Mortensgås høyt i hevd.
Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden ble gåsebønder ved en tilfeldighet. Nå er drømmen å bygge et eget småskala- slakteri på gården. (Foto: Tina Stafrèn)

Tidkrevende oppdrettsarbeid.
Smaalensgåsa er utrydningstruet og det er en tidkrevende jobb å bygge opp bestanden. Det er ikke bare å bestille mange kyllinger et sted slik man for eksempel kan ved kalkun- og kyllingoppdrett.
– Hvem er kundene?
-Vi selger mesteparten til privat personer, men leverer også noe til restauranter, forteller hun. – Dyrevelferd blir stadig mer viktig og folk vil gjerne komme å se hvor gjessene har gått. Trenden er at man heller vil betale litt mer for å prøve seg på noe nytt. Nå i Corona tiden har etterspørselen bare økt og vi er allerede utsolgt for hele gjess i år. Blant annet er det mange tyskere som har tradisjon på å spise gås til jul og nå ikke kan reise hjem. En del bestillinger har også kommet fra folk som ellers pleier å handle i Sverige.

På Taraldrud Gård er Mortensaften en festkveld på linje med juleaften.

Glade tradisjoner
I år skulle vennegjengen på 12 igjen samles til Mortensgås, men på grunn av Coronasituasjonen må den 14 år gamle tradisjon brytes.

-Men Mortensgås skal det bli, forsikrer Kjartan. -Gås kan serveres i mange varianter, men denne kvelden er det den klassiske varianten med rødkål og karamelliserte poteter som gjelder. Selv om det kun blir oss fem i familien, kjører vi tre-rettes meny som vi pleier. Mortensaften er en festkveld på linje med juleaften, forsikrer han. – Da er det bare å ta frem finstasen og glede seg.

Mortensgås med klassisk tilbehør.

Fakta om Mortensaften, – Martin av Tours.

Mortensmesse er opprinnelig en kirkehøytid til minne om biskop Martin av Tours som levde på 300-tallet i Romerriket. Som 15 –åring meldte han seg til den romerske hær og dro i krig.

Martin hadde et varmt hjerte for de fattige og ble betraktet som hellig fordi han kunne helbrede de syke. I år 371 fikk han høre at innbyggerne i Tours planla å gjøre ham til biskop. Han var ikke begeistret for planen og gjemte seg i en stor flokk med gjess da de kom for å hente ham.

Gjessene satte i gang med et voldsomt leven og røpet hvor Martin hadde gjemt seg. Som hevn bestemte han at alle husstander en gang i året skulle slakte minst en gås og spise den på den samme dag som han ble avslørt. Slik oppsto tradisjonen med å feire Mortensmesse med å spise gås.

(Kilde: Smaalensgas.no)

Tradisjonen med Mortensgås til Mortensmesse, er sterk i mange land. Det var også helstekt gås hun drømte om Piken med svovelstikkene i H.C. Andersens berømte eventyr:

Hun så like inn i stuen, hvor bordet stod dekke med en skinnende hvit duk, med fint porselen, og deilig dampet den stekte gåsen, fylt med svisker og epler.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *