Opplevelser Ost

På ostesmagning med høvel

Tags:     

Selvfølgelig hadde jeg med to ulike ostehøvler. Fra årene som presseansvarlig i VisitDenmark, har jeg mange hyggelig minner fra danske hotellbuffeter hvor man via en ostestreng forsyner seg av store, rause oster. Nå skulle danskene bli kjent med noe av det norskeste av alt: Ostehøvelen.

Jeg er ingen ostespesialist, men har lest meg opp på både det ene og det andre, blant annet historien bak ostehøvelen. Som en ekstra gimmick tenkte jeg i tillegg å sende rundt ekte, seterbrunost og la gjestene selv få prøve seg på å skjære.

Jeg tok latterlig feil !

Er det noe danskene har kjennskap til, er det tydelig både ostehøvel og G35. Damen bak bloggen Ostesnak, Camilla Bojsen-Møller og arrangør av ostesmagningen, hadde sikkert 40 ostehøvler i ulike varianter og farger. Ikke nok med det: Neste skuff var full av kniver og strenger, spesialdesignet for ost. Da hun så åpnet den sin tredje kjøkkenskuff og dro frem ostesabler, – sto vi krokbøyde i latter. Riktig nok er det en nordmann som har funnet opp redskapet, men jammen var det den danske ostespesialisten som satt med utvalget.

På ostesmagning i den danske hovedstad

Bakgrunnen for mitt besøk, var at jeg i slutten av februar ble invitert til å holde ostesmagning med damen bak Ostesnak, Camilla Bojsen-Møller. Bestillingen på norske lokalproduserte oster hadde ligget klar hos FrognerSpecial siden desember. I tillegg hadde jeg fått den gjeveste av dem alle: Fanaosten, gullmedaljevinneren fra OsteVM i Bergen, av mesteren selv: Jørn Hafslund.

Nå var endelig kvelden kommet og jeg var ikke så lite stolt på norske ysteres vegne da jeg pakket ut den ene medaljebefengte håndverksosten etter den andre.

Camilla kunne blant annet vise til hvit geitost lagret i 2 år (!) og Vesterhavsost med to forskjellige lagringer. I tillegg dukket det opp en ferskost variant med gode minner fra en påskeferie på Fyn: Rygeost. Aller morsomt var det kanskje å sammenligne Camembert fra Ostegården med den danske varianten fra Hårbølle, – kalt Sol over Gundestrup (inspirert av det klassiske smørbrødet: Sol over Gudhjem).

Challenge med brunsost.

Om brunosten falt i smak hos våre danske osteliebhabere, skal være et ubesvart spørsmål. Jeg overrakte imidlertid boken: Brunost ; fra farmors lefser til fjelltaco og brunostkarameller., – til kveldens initiativtaker og vertinne.

Så nå venter jeg i spenning på et blogginnlegg om den norske brunosten mange bruksområder og fortreffeligheter. Det er bare å følge med på Ostesnak.dk …

Fakta om ostehøvelen

Det var møbelsnekker Thor Bjørklund fra Lillehammer, som tilslutt knakk koden på hvordan skjær pent av osten. I følge historien hadde han i lang tid irritert seg over hvor maltraktert osten ble, når den ble skåret av. Dette var på 1920 tallet og datidens oster var i 4 kg klassen. Bruken av kniv gjorde at osten fort så skamferte ut, – ikke minst var det uøkonomisk.

Inspirert av høvelbenken, lykkes det møbelsnekkeren til slutt å utvikle en egen høvel til ost. I 1925 tok han patent på «Spar», – en ostehøvel som snart ble en suksess ikke bare i lokalmiljøet men over hele verden.

  2 COMMENTS

 • Ostesnak 5. mai 2020 Reply

  Kære Trude,
  Det var sådan en fornøjelse at have dig med til vores ostesmagning. Der var så mange gode smagsoplevelser og sjove historier den aften.
  Nu vil jeg gå på jagt i min brunostbog med 98 opskrifter!!!
  Mange glade ostehilsner
  Camilla

  • Trude Henrichsen 14. mai 2020 Reply

   Takk i lige måde, kjære ostevenn og inspirator!
   Gleder meg til å se resultatet av din «brunostjakt<" 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *