Opplevelser Ost

Klar for danske ostevenner

Tags:     

De siste dagene har jeg dukket ned i historier om norske ystere. Fredag skal jeg nemlig presentere ulike osteprodusenter og servere historier og smaksprøver, i København. Med meg i kofferten har jeg ingen ringere enn Fanaosten som vant gull i OsteVM 2018, egenhendig overlevert av ysteren selv, Jørn Hafslund.

Camilla Bojsen- Møller: Here I come!

Camilla Bojsen-Møllers interesse for ost, kom i mer voksen alder. Nå drifter hun ostebloggen Ostesnak hvor hun deler kunnskap og inspirerende historer om sin passion. Foto: Stine Christiansen, Skovdal Nordic

En hyggelig henvendelse.

Camilla Bojsen – Møller er damen bak Ostesnak, som trolig er Danmarks eneste osteblogg. Hun er journalist og forfatter av boken Ost på bordet, og holder jevnlig «ostesmagninger» i sin leilighet i Dronningens by. Vi møttes under OsteVM i Bergen og før jul dukket det opp en mail med emnefeltet: En vild idè! Spørsmålet lød: Skal vi ha et ostekurs sammen i februar? Et som handler om norske og danske oster?

Klart jeg ville!

Brunost en sikker kandidat.

En palett med norsk ost , lånt fra bloggen Ostesnak.

Å lese om ulike oster og ystere, er som å bli hensatt til eventyrets verden. I boken «Brunost fra farmors lefser til fjelltaco og brunostkarameller, fortelles det at den norskeste og mest folkekjære av dem alle, mysosten, allerede er omtalt i en glosebok fra 1683. Brunost er nordmenns absolutte favoritt og utgjør ca.30 prosent av all osten vi spiser i landet.

En sikker kandidat til ostesmagning med et dansk publikum, må derfor være ekte brun geitost!

Beskjeden skala

I forbindelse med OsteVM i 2018, besøkte jeg ystere rundt i landet og det som for alvor slo meg, var hvilket håndverk og nitidig arbeid det ligger bak hver ost. Dyrevelferd sto i førersetet og mange av ysterne hadde navn på sine kuer.

Da Jørn Hafslund fra Ostegården vant gull i OsteVM 2018, talte besetning 12 kuer.

Mens danskene i snitt har 185 kyr per besetning, er det tilsvarende tallet i Norge, litt over 20.

Historiefortelling

Munkene i Mariaklosteret i Trøndelag som kombinerer ysting med bønn. Bo Jensen som lager ost i verdensklasse i landets minste ysteri på Jæren. Kraftkar som for alvor satte Norge på det internasjonale ostekartet, – Astrid Aasen fra Gangstad som var allergisk for kuer og nå høster gullmedaljer for sine oster og sagnomsuste iskrem. Og ikke minst historien om Jørn og Ruth Hafslund som startet osteproduksjon i 2006 og som danket ut ca 3500 oster da deres Fanaost ble kåret til verdens beste ost i 2018.

Det er ikke bare smaken på ostene som er spennende, – historiene bak hver ost og yster er minst like fascinerende. Dette handler om tidkrevende og møysommelig arbeid! En annen ting jeg har lært når det gjelder håndverksoster, – er at jeg aldri mer skal klage på prisen. Mon tro om det danske smakspanelet vil være av samme oppfatning. Ikke minst lurer jeg på hvordan vår folkekjære brunost vil falle i smak.

Det skal bli spennende å høre hva danske ostefans synes om ekte norsk geitost. Ostehøvelen er heller ikke akkurat en dansk oppfinnelse.

Les mer om ostens fascinerende verden her :

Bloggen Ostesnak og boken Ost på bordet. Boken er full av oppskrifter og tips, servert med delikate og innbydende bilder. Den gir også en presentasjon av de største osteland Europa har. Boken inneholder i tillegg et lite leksikon over ulike begreper fra ostens verden

Tar du en bit av en ost, tar du også en bit av en regions historie, klima, geografi og den håndverk og viten som har blitt gitt videre fra generasjon til generasjon i mange hundrede år.
S
itat Camilla Bojsen-Møller

Tre tips på snei:
Sist år utkom også følgende norske ostebøker:

  2 COMMENTS

 • Camilla fra Ostesnak 26. februar 2020 Reply

  Hej Trude,
  Jeg glæder mig til at vise de danske ostevenner de spændende norske oste, du har udvalgt sammen med de danske, jeg har fundet.
  På glædeligt gensyn!

  • Trude Henrichsen 26. februar 2020 Reply

   Gleder meg masse jeg også, – og igjen: Takk for hyggelig invitasjon til å fronte de norske godbitene 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *