Oppskrifter Snadder

Gløgg med smak fra Tivoli

Gløgg, Tivoli

Tags:    

Lukten av gløgg er lik julestemning. Denne oppskriften stammer fra en førjulstur til København.

Tivoli var pyntet på sitt mest stemningsfulle, vinden bet i ansiktet og sansene var trimmet av et tusentalls lys, duften av all verdens forførende dufter og synet av eventyrlig pyntede boder med alle slags herligheter og fristelser. Det verket i bena og armene føltes meterlange etter å ha båret rundt på et økende antall handleposer. Det var tid for noe varmt å drikke og der lå Færgekroen som en oase og speilte seg i sjøen.

En hyggelig tradisjon

Er det noe du må få med deg på en førjulstur til Dronningens by, er det gløgg og lune æbleskiver. Ryktet fortalte at gløggen på Færgekroen var byens beste og at essensen tradisjonen tro, ble satt på Sankt Hans aften. Det het seg også at oppskriften var hemmelig, Her får du den som en liten førjulshilsen.

Husk at essensen skal lages i god tid, minst en måned før servering. Jo lengre den står, desto bedre.

Her er oppskriften:

  • 1.2 l rødvin
  • 1.2 l portvin
  • 2-3 appelsiner i båter håndfulle nellik spiker
  • 1 stor håndfull hele kanelstenger
  • 1 liten håndfull hel allehånde
  • 4 små håndfuller nellikspiker
  • 2.5 – 3 dl sukker

Kok opp alt i en gryte og tilsett sukkeret etterhvert. Kokes ca. 10 minutter.

Tøm den kokende blandingen rett over i steriliserte glass. (3 liter. ) Bruk en sølvtøybestikk som stikker over kanten, så slipper du å risikere at glasset sprekker.

La blandingen stå og godgjøre seg mørkt og kjølig minst en måned før den skal serveres. Rør en gang i blant med en sterilisert skje.

Servering:

Bland 50 prosent av den siktede gløggessen med 50 prosent rødvin. Varm blanding til ca. 80 grader (må ikke kokes). Tilsett om nødvendig mer sukker . Server med hakkede mandler og rosiner.

Legg eventuelt rosiner i bløtt i snaps og tilsett rosinene i den oppvarmede gløggen .

Tips fra danske Mette Blomsterberg:
Spar litt av gløggessensen , sett den kald i kjøleskapet og server den som en aperitiff sammen med cava eller crémant. Ha en liten skvett i et pent glass, putt opp i en anisstjerne og fyll opp glasset med bobler.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *