Tags: Lokalmat ost OsteVM ystere ysting
Sist høst jobbet jeg som presseansvarlig og innholdsprodusent under Oste-VM i Bergen. Det innebar blant annet å besøke ystere rundt i landet.
I Levanger traff jeg brødrene bak Munkeby ost som kombinerer ysting med bønn. Ekteparet bak Kraftkar som startet sin osteproduksjon på badet og som satte Norge for første gang på det internasjonale ostekartet. Ysteren som produserer geitost håndrullet i aske fra Frankrike i sitt 14 kvadratmeter store ysteri. Hans Voll som før rogalendingene hadde hørt om raclette, startet landets første produksjon av sveitsernes yndlingsost, i hjembygda. Jørn Hafslund fra Fana som med sine tolv kuer skulle vise seg å stikke av med seier på hjemmebane under OsteVM, sist høst.
Samme hvilket sted jeg kom eller hvilken historie jeg fikk høre, ble jeg slått av hvilken lidenskap, stolthet og kjærlighet disse kvinnene og mennene utviste i arbeidet sitt.
En personlig erkjennelse
Etter å ha forstått hvilket nitidig håndverk disse ildsjelene står bak, – og å ha sett deres møysommelige og tålmodige arbeid, lovet jeg meg selv en ting: Jeg skal aldri klage over prisen når det gjelder norske håndverksoster.
Dra på ostesafari
Flere av ysterne selger sine oster gjennom spesialbutikker rundt i landet. Det kan også være mange godbiter å finne i butikkhyllene. Mange av stedene har også åpent gårdsutsalg hvor du kan følge osteproduksjonen gjennom store vinduer og få en hyggelig prat med på kjøpet.
De fleste stedene har egne nettsteder, – så plukk deg ut noen perler og dra på din egen oste-safari rundt i landet. Det er mye å juble over!