Opplevelser Ost

En hyllest til norske ystere

Tags:     

Sist høst jobbet jeg som presseansvarlig og innholdsprodusent under Oste-VM i Bergen. Det innebar blant annet å besøke ystere rundt i landet.

I Levanger traff jeg brødrene bak Munkeby ost som kombinerer ysting med bønn. Ekteparet bak Kraftkar som startet sin osteproduksjon på badet og som satte Norge for første gang på det internasjonale ostekartet. Ysteren som produserer geitost håndrullet i aske fra Frankrike i sitt 14 kvadratmeter store ysteri. Hans Voll som før rogalendingene hadde hørt om raclette, startet landets første produksjon av sveitsernes yndlingsost, i hjembygda. Jørn Hafslund fra Fana som med sine tolv kuer skulle vise seg å stikke av med seier på hjemmebane under OsteVM, sist høst.

Samme hvilket sted jeg kom eller hvilken historie jeg fikk høre, ble jeg slått av hvilken lidenskap, stolthet og kjærlighet disse kvinnene og mennene utviste i arbeidet sitt.

Hans Voll ble fascinert av smelteosten da han som ung gutt så filmen Heidi. Scenen hvor bestefaren skar av ost og stekte på bålet, gjorde inntrykk. Sånt ble det norsk raclette av, – landets første.

En personlig erkjennelse

Etter å ha forstått hvilket nitidig håndverk disse ildsjelene står bak, – og å ha sett deres møysommelige og tålmodige arbeid, lovet jeg meg selv en ting: Jeg skal aldri klage over prisen når det gjelder norske håndverksoster.

Jeg skal aldri mer klare på prisen på norske håndverksoster. Det handler om en lang prosess med nitidig arbeid

Dra på ostesafari

Flere av ysterne selger sine oster gjennom spesialbutikker rundt i landet. Det kan også være mange godbiter å finne i butikkhyllene. Mange av stedene har også åpent gårdsutsalg hvor du kan følge osteproduksjonen gjennom store vinduer og få en hyggelig prat med på kjøpet.

Norsk leverandører av melk i elitéklasse hos Hans Voll på Jæren-
En hyllest til norske ystere for deres kvalitetsarbeid og store entusiastme.
Ekte osteglede på Gangstad 🙂

De fleste stedene har egne nettsteder, – så plukk deg ut noen perler og dra på din egen oste-safari rundt i landet. Det er mye å juble over!

Jørn Hafslund, vinner av OsteVM 2018 (Foto : Odd Mehus).

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *