Opplevelser

Fårikålfest, – høstens lystigste lag

Fårikål

Nu er det dags! Frem med store kjeler, rullende hodekål og hauger med lammekjøtt! La duften av kokt kål ligge som en usynlig tåke over hele nabolaget: Det er endelig høst og tid for årets fårikålfest!Fårikål

Jeg glemmer ikke første gang jeg skulle lage fårikål. Det er noen retter jeg aldri har våget meg i kast med og fårikål tilhørte så avgjort denne kategorien. Nå hadde vi imidlertid invitert ti venner til fårikålfest og jeg hadde påtatt meg rollen som kjøkkensjef.

På nettet fant jeg gode råd om tilberedning og vekt, men synet av berget med kjøtt og kål vakte indre uro. Ikke visste jeg om vi hadde store nok kjeler til mengden som trengtes og var det virkelig riktig med all den pepperen?

Fårikål

Alle bange anelser til tross: Mitt første forsøk på å lage fårikål resulterte i et usedvanlig lystig lag. Mine kokkekunster ble rost opp i skyene, og høylytt smatting ble akkompagnert av klirrende glass, latterbrøl, og livlige historier. Avgjørelsen ble tatt der og da: Fårikålfesten på Greverud var kommet for å bli.

Fårikål

Så når høsten igjen kommer sigende og kalenderen nærmer seg oktober, er det igjen endelig tid for å hente frem husets største kjeler. I år har vi åtte års jubileum.

Lag din egen fårikålfest.

Det går raskt å tilberede fårikål, men retten skal trekke på svak varme så du må beregne god tid. Lag den gjerne en dag i forkant: Fårikål smaker avgjort best dagen derpå.

Her er oppskrift til fire porsjoner:

 • 11kg fårikålkjøtt
 • 11kg hodekål
 • 4 ts hel pepper
 • 2 ts salt
 • 3 dl vann

Del kålhodene i båter og legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Hell i vann og la fårikålen trekke på svak varme i to timer.

Hent mer inspirasjon og last ned ekte fårikålsanger her.

  2 COMMENTS

 • Daniel Ortiz 24. september 2021 Reply

  Hi! It would be nice for us fårikål fans to get a quick description of the recepie in english. Happy FÅRIKÅLFEST!

  • Trude Henrichsen 27. september 2021 Reply

   Thanks a lot for your comment and good wishes for a happy fårikålfest 🙂 Hope you will make a nice one yourself 🙂
   For the serves of 6, you need:

   2 kg lamb meat, cut into large pieces (neck, shoulder, shank)
   2 kg white cabbage, cut into large wedges.
   5 tsp whole black peppercorns (it can actually never be too much pepper 🙂 )
   3 tsp salt
   4 dl water

   Pour the water into a large casserole pot. Place a layer of the lamb on the bottom, followed by a layer of cabbage. Add some peppercorns and salt. Repeat this process until you have used all the ingredients, finishing with a final layer of cabbage on top. The volume should be about 1 part meat to 4 parts cabbage.

   Cover with a lid and bring to a boil. Then cook slowly until the meat is tender (detaches from the bone), around 2 – 2,5 hours. Fårikål actually tastes the very best the day after it is prepared. Serve with freshly boiled potatoes and have a happy fårikålfest, Daniel!

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *