Tags: hygge kaffekos småkaker tradisjon tradisjonskaker
Milanokake har tydelig høstet mange sultne og interesserte blikk, der den lå bak glassveggen i bakeriet på Eidsvoll Verk på slutten av seksti tallet. – Milanokake var noe av det gjeveste du kunne få, forteller Oddny Myhrer. – Den var som selve kremkaka uten krem.
Milanokake med norske tradisjoner
Det er morsomt med kakeminner. Setter du en fyrstekake på bordet, er garantert praten i gang. Rullekake har noe av den samme effekten. Snakker du med folk som husker bakeren på Eidsvoll Verk, er det Milanokake som gjelder.

– Å være med mor til bakeren og kjøpe brød, var alltid forbundet med en viss forventning, forteller Oddny Myhrer som vokste opp på tettstedet nær Eidsvoll. – I disken var det nemlig en spesiell kake fylt med bringebærsyltetøy og toppet med melisglasur og knasende strøssel. Å få med seg en papirpose med Milanokake hjem, var selve lykken!

Du trenger
- 300 gr hvetemel
- 100 gr melis
- 200 gr smør i biter
- 2 ts vaniljesukker
- ½ ts bakepulver
- 2 eggeplommer (1 egg)
- Evnt litt vann
Bringebærsyltetøy
Glasur, melis
Slik gjør du:
Sett ovnen på 190 grader.
Bland alt til mørdeig i kjøkkenmaskinen. Klem den litt flat og la den hvile en time i kjøleskapet.
Kjevl ut i to store leiver (ca. 5 mm tykke). (Legg deigen mellom to bakepapir når du kjevler, så henger ikke deigen seg så lett fast)
Stekes på bakepapir midt i ovnen i 10-12 minutter. Pass på som en smed slik at den ikke brenner seg.
Ta den ut når den virker halvstekt.
Avkjøles
Legges sammen med et lag bringebærsyltetøy i midten. Skjæres i rektangulærer. Melis glasur (For å få en blankere glasur, bland gjerne melisen ut i melk) og strøssel.
Kaken kan gjerne fryses.