Opplevelser Ost

Hva er det med pultost?

Pultost-Lilja

Tags:       

Med en far i fra Elverum, har jeg vokst opp med pultost i kjøleskapet. Mang en krangel hadde sitt utspring i hans såkalte delikatesse fra hjemstedet. Den luktet rett og slett stramt møkk. I mange år har jeg nærmest fortrengt at pultost eksisterte. Sist høst møtte jeg imidlertid en sann forkjemper for osten under Pultost og akevittdagene i Løten. På nytt dukket spørsmålet opp: Hva er det med pultost?

Høgskolelektor og Matpedagog Lilja Palovaara Søberg vet det som vites bør om pultost. Damen er opprinnelige fra Finland men fant kjærligheten i en nordmann. I dag er hun en sann ambassadør for den magre surmelks ost og fast innslag på Pultost og akevittdagene hvor hun viser hvordan osten fremstilles. (I 2010 holdt hun også fotoutstilling med tittel Barn og Pultost, -bilder jeg har fått låne her).

– Første gang jeg så pultost forsto jeg ikke at det var ost, forteller hun leende. -Min mann kommer fra Vang i Hedmark, – selve stjerneområdet for pultost. Helt fra han var liten gutt, har han vært vant til å bre den småklumpete massen i store hauger på brødskiva. Pålegget var verken noen estetisk opplevelse å se på, – den luktet heller ikke særlig godt.

Pultost

Mat, – et sosialt lim

– De første årene lot jeg han ha delikatessen sin for seg selv. Da jeg imidlertid så hvordan barna våre etter hvert koste seg med pultost på kveldsmaten, innså jeg at jeg måtte endre holdning. Mat er et sosialt lim. Jeg ville ikke sitte ved bordet og nekte å spise den. Å spise handler ikke bare om å bli mett, – det handler like mye om å dele et fellesskap.

Pultost-Lilja

Ikke lenger fattigmannskost

Lilja har ikke bare klart å vende seg til smaken. I dag holder hun kurs og foredrag om osten og dets fortreffeligheter.

-Osten er interessant i et historisk perspektiv, forteller hun. – Pultost er et levende kulturminne fra vikingtiden. Prosessen og ideen er den samme. Det handler om å nyttiggjøre seg hele melken. Tidligere gikk pultost for å være fattigmanns ost. Den kostet lite og ble knyttet til lav sosial status. I dag har den en helt annen posisjon. Selv unge har begynt å interesse seg for de norske urostene. Både Gammalost og pultost er i ferd med å få kult status.

Unike egenskaper

Pultost

Pultost er dessuten både mager, inneholder samtlige av melkens vitaminer, mineraler og sporstoffer. Den inneholder også gode mikrober som er fint for tarmen. Du trenger ikke egne proteindrikker og vitamin shots, – pultost er noe av det sunneste og mest kalorifattige du kan få i deg.

-Hva er viktig når du lager pultost?

-Hanna Winsnes bruker et uttrykk i sin berømte kokebok jeg synes har et viktig poeng: Du må være årvåken! Pultost er slowfood og en tidkrevende prosess hvor du hele tiden må vurderes resultatet underveis. Det er ikke nok bare å følge en oppskrift, -du er nødt til å bruke alle dine sanser. Og så heter det seg at pultost kan ikke lages i tordenvær.

-Spiser du pultost når du skal kose deg?

-Nei, kanskje ikke akkurat for å kose meg, sier hun og ler spontant. – Men jeg har alltid med meg pultost og lefse når jeg reiser hjem til Finland.

Les også mer om pultost her 🙂

Fakta om pultost:

Pultost

Mens gamalosten har sine røtter på Vestlandet, er pultosten knyttet både til Vest- og Østlandet. Ystemåte, utseende, lukt og smak varierte etter hvem som hadde ystet den.

Navnets opprinnelse er usikker, men sannsynligvis kan navnet tilbakeføres til det danske ordet «pult» som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet «pulta», som betyr grøt.

Fremstilling:

Den tradisjonelle pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Osten lages av kraftig syrnet skummet melk. Melken blir varmet opp til omlag 60 °C. Deretter blir ostemassen presset etter at mysen er fjernet. Ostemassen blir så kvernet før den blir samlet opp i spesielle gjæringsbeholdere og tilsatt en kultur av gjærsoppen Candida rugosa eller melkesyrebakterien Lactobacillus lactis. Etter omtrent to døgns gjæring på varmelageret blir gjæringen avbrutt ved at osten tilsettes salt og kjøles ned. Etter en modningstid på flere uker blir osten malt opp og det blir tilsatt karve før osten pakkes for salg.
Tine produserer i tre ulike typer pultost og i tillegg finnes det fortsatt en rekke lokale varianter. Pultost kan være alt fra smørbar til den tradisjonelle litt tørre varianten.

(Kilde: Melk.no)

    2 COMMENTS

  • May Kløvstad 12. februar 2019 Reply

    Så Morro. Det er bilde av mine to sønner .her var dem små .i dag er dem 10 år og snart 14 å spiser fortsatt masse pultost 🙂

    • Trude Henrichsen 12. februar 2019 Reply

      Så morsom kommentar å få. Og for noen herlige gutter! Takk skal du ha 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *