Kaker

Bienenstick ala Toscakake

Tags:        

På min jakt etter oppskrift på Toscakake, kom jeg over denne tyske varianten. Bienenstich er laget på gjærdeig i motsetning til klassisk Tosca og er blant annet søtet med honning. Bienenstich betyr bistikk på tysk og med denne varianten er det lett å ta det siste stikk på kakebordet.

Det er alltid spennende å prøve noen nye varianter og denne oppskriften fant jeg på bloggen Mat på Bordet. Den er enkel å lage, men krever litt ekstra tid i forhold til Tosca hvor du slipper hevetiden. Resultatet er derimot vel verdt sin ventetid. Oppskriften er beregnet til en liten langpanne.

Du trenger

  • 400 gr hvetemel
  • 50 gr sukker
  • ½ pk gjær
  • 50 gr smør
  • 2 dl melk
  • 1 egg

 Mandelmasse:

  • 50 gr honning (flytende, gjerne acasi)
  • 50 gr sukker
  • 80 gr smør
  • 3 dl kremfløte
  • 100 gr skivede mandler

Slik går du frem:

Bland mel, sukker og gjær i en bolle.

Smelt smøret, tilsett melken. Bland inn egget og rør det hele inn i melblandingen. Elt (gjerne med kjøkkenmaskin) til du har en smidig deig.  Sett den til heving, ca. 1 time.

Gjør klar mandelmassen mens du venter. Kok opp sukker, honning, fløte og smør over middelsvarme. Ha i mandlene og la blandingen koke opp på nytt. Sett kjelen til side.

Utbaking:

Når deigen har hevet seg dobbelt så stor, slå den ned og hell den ut på et godt melet benkeplate. (Er deigen for klissete, tilsett litt mer mel). Kjevle den ut til 35×25 cm og legg den i langpannen. Husk å bruke bakepapir slik at det ikke setter seg fast.  La den hvile under et klede rundt 30 minutter. Smør så så jevnt som mulig mandelmassen over toppen. (Har mandelmassen stivnet og er vanskelig å smøre utover: Sett bollen i varmt vann/varm den opp litt.

Stekes i forvarmet ovn (200 grader) i Ca. 20 minutter.

 

    2 COMMENTS

  • Lise Nikolaisen 15. januar 2019 Reply

    Fantastisk! Jeg fikk umiddelbart vilt lyst på kaken – og bildet er lekkert.
    Tusen takk for herlig inspirasjon 😉

    • Trude Henrichsen 15. januar 2019 Reply

      For en hyggelig og inspirerende tilbakemelding, Lise. Hjertelig takk!

Legg igjen en kommentar til Trude Henrichsen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *