Tante Kari bodde i et koselig hvitmalt hus med blondegardiner og en hage full av gamle stauder, peoner, rosebusker, valmuer, frukt og bær. En av sommerens hyggeligste tradisjoner var å plukke kirsebær hos henne. Selv om hun etter hvert fikk vondt for å gå, var hun aldri langt unna med stokken hevet for å peke ut oversette bær.
Utfordringen var bare: Hva kunne de brukes til? Likør er ingen favoritt her i huset og kirsebærsausen jeg la i fryseren med ambisjoner om ekte Ris a la mande, – ble som oftest glemt når julen kom. Men så fikk jeg smaken på sursyltetede smaksbomber med kirsebær.
Fremgangsmåten er enkel og resultatet holder seg «til evig tid». Sursyltede kirsebær passer ubeskrivelig godt til viltretter og lune middager når nettene blir lange.
Sursyltede kirsebær:
- 1 kg kirsebær
- 600 – 700 gr farin
- 6 hele nellik
- 1 kanelstang
- 2 dl eddik (7 %)
Legg bær og sukker lagvis i en kjele. Fordel krydderet og slå over eddiken.
Kok bærene ca. 15 minutter. Legg dem over i et varmt glass.(Sølv er varmeledende, – du kan også bruke det men husk at det må stikke over glasset.) Kok inn laken til den blir litt tyktflytende og slå det over bærene.
2 COMMENTS
Kjære Trude.
Tusen takk for det herlige sursøte kirsebærsyltetøyet som Erol hadde med til meg.
Bedre syltetøy har jeg sjelden smakt. En smaksbombe av alt du kan ønske deg på en gang.
Nå har vi prøvd det til både lammestek, biff, lapskaus og pannekaker! Nydelig til alt sammen.
Men aller best er det med en stor skje rett i munnen!
Tusen takk for oppskriften her på siden. Skal plante et kirsebærtre i hagen om ikke lenge!
Har et stort morelltre, har du noen oppskrifter med moreller, så tar jeg imot med takk!
Hilsen fra Aud
Så herlig å høre at du skal plante et tre i hagen og at kirsebærene falt i smak! Takk for hyggelig og inspirerende tilbakemelding, Aud. Tar gjerne utfordringen i forhold til oppskrift med moreller! 🙂