Lille Aske er en liten sensasjon. Geitosten er laget av norsk elitemelk og håndrullet i aske fra Frankrike. Sist år vant den Supergold under World Cheese Awards 2017. Det ga den danske jærboen, Bo Jensen, mersmak.
Han er utdannet kokk, servitør, slakter og konditor. For seks år siden gikk Bo inn i osteproduksjon og det så grundig at hans håndlagde ost har høstet prestisjetunge priser. Nå er det World Cheese Awards 2018 i Bergen, som gjelder.
– Se, her har du mine oster, sier Bo og åpner kjøleskapsdøren.
Jeg har ennå ikke kommet over hvor lite ysteriet hans er: Kun 14 kvadratmeter. Dette må være Norges minste ysteri!
Utvalget som åpner seg, byr på en ny overraskelse. Lille Aske som i fjor ble kåret til en av 66 verdens beste oster, har fått følge.
– Jeg har en 6-8 nye chévreoster på gang, forteller han fornøyd. – Hva det ender opp med, får vi nå se. Han tar forsiktig opp et eksemplar. – Er de ikke flotte? Denne er pakket inn i kastanjeblader.
Eventyrlig
Den opprinnelige dansken er kjent for å være både innovativ og energisk. – Jeg bare kjører på, forsikrer han og ler.
Mannen med de mange yrker kom tilfeldig inn i osteproduksjon for seks år siden. Den gang var han konditor på heltid, men bekjente trengte hjelp i ysteriet. Osteverdenen ga mersmak og i dag driver han Bo Ysteri med melk fra gården rett over tunet. Ekteparet Astrid og Njål Sikveland driver med noe så uvanlig som geiter på Jæren og har de siste 22 årene levert elitemelk som Bo nå nyter godt av.
Trigget til kamp
At Lille Aske ble utmerket med Super Gold i World Cheese Awards 2017, har trigget konkurranse instinktet. Nå vil Bo Jensen bli best verden. Til det har han hentet ekspertise i fra Frankrike. Fem til seks nye oster er under utarbeidelse. Hvor mange som får delta, vet han først til høsten. Da kommer hans franske mentor Patrick Anglade tilbake til Jæren for å bistå med den siste finishen.
– Tror du din allsidige bakgrunn har noe å si for din ostesuksess?
– Det gjør nok at jeg tenker mer kreativt, men det viktigste av alt, er å være flink med markedsføring. Det hjelper ikke å ha verdens beste oster om ikke folk får høre om dem, sier ysteren som nærmest er blitt genierklært av kjennere.
Serveringstips:
Som følge til Lille Aske passer det godt med akasie honning, fiken og ristet rugbrød. Og til drikke? Den dyreste hvitvin du kan få tak i.
Tips:
- Bløte oster kan bli bitre hvis de ligger i aluminium.
- Oster bør ligge to til tre timer på benken før servering.