Opplevelser

Thorbjørnrud Hotell, – Norges eneste ystehotell

THorbjørnrud

Tags:   

Da Olav Lie-Nilsen overtok hotellet som opprinnelig var direktørboligen til Hadeland Glassverk, kastet han etter hvert ut svømmebassenget. Innehaver av Thorbjørnrud hotell er nemlig lidenskapelig opptatt av gode råvarer og kortreist mat. Han ville ha sitt et eget ysteri.

Thorbjørnrud Hotell               Thorbjørnrud Hotell

Han viser vei til ysteriet mens han forkynner sin store kjærlighet til engelsk matproduksjon. – Det er noe med selve jordsmonnet og klimaet, sier han. – Mange snakker om Italia og Frankrike som de største matlandene, men for meg er det England som gjelder, forsikrer han. – Det engelske kjøkken har riktignok ikke noe godt rykte, men de har noen helt fantastiske kjøtt- og osteprodukter. Det var etter inspirasjon fra Somerset jeg etablerte osteproduksjon i det gamle svømmebassenget.

Med fot i engelske tradisjoner

Ysteriet er under oppussing men i naborommet ligger hyllemeter med oster på kjøl. Som den eneste i landet med et visst volum, lager han ost på sauemelk.

– I Norge er det relativt nytt med ysting på sau, så vi må til utlandet for å finne kunnskap om ystingen.  Saumelken oppfører seg bra i ystekaret og lager særs god ost, forklarer han. Sortimentet så langt, dekker cheddar og blåmuggost laget på ku og sau.  

Han trekker frem smakspinnen og lirker ut syltynne ostestrimler.  -Før var jeg mer opptatt av modne oster med sterk karakter, forkynner han. – Etter hvert er jeg blitt mer glad i mindre dominerende varianter. En tre- måneder- lagret manchego har en vel så interessant smak som en som er lagret i 12 måneder.  Han smatter fornøyd. – Godt, ikke sant?

Thorbjørnrud Hotell

Et sansemekka

Målet med mathotellet er å være mest mulig selvforsynt. Alt kjøtt og melkeprodukter kommer fra egen gård. I tillegg kan du som gjest nyte eget bakverk, grønnsaker, urter og øl fra mikrobryggeriet i kjelleren. På stabburet henger lubne skinker til modning og fra rause bed i hagen, hentes det inn snittblomster fra mai til november.

Det er lett å forelske seg i Thorbjørnrud Hotell, – stedet er full av hyggelige overraskelser.

Thorbjørnrud Hotell              Thorbjørnrud Hotell

Thorbjørnrud Hotell              Thorbjørnrud Hotell

Thorbjørnrud Hotell

Thorbjørnrud Hotell

Les mer om stedet her.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *