Kaker Kaker

Fyrstekake, – en ode til alle mødre

Tags:  

Server fyrstekake og samtalemnet er i full gang. Det er noe med disse retrokakene som automatisk assosieres med mødre, bestemødre og glade barndomsminner.  Men rask å lage, vil jeg ikke påstå at den er.

– Ta med deg en fyrstekake – vi er blitt gamle nok til å spise den nå, sa min venninne Lisbeth som inviterte til bursdagsfest. Jeg hadde sett for meg en kjapp sjokoladekake eller enkle muffins, da jeg foreslo å bake med meg noe. Fyrstekake er ikke akkurat noe jeg var bevandret i, – bortsett fra at det var stas da moren min bakte den en sjelden gang.

Ingrediensene var enkle nok og mandelkvernen ble hentet opp fra skjulte hjemler. I det første forsøket var røren for løs slik at «gitteret» fløt utover under steking.  Utseende lå riktignok et godt stykke unna Baker Hansens bakverk, men andre forsøk fikk være med på festen.

Kveldens samtaleemne

Selv om en av gjestene hadde med seg ostekake med smak av sitron og en annen himmel, ble min fyrstekake en umiddelbar snakkis. Tolv jenter samlet rundt et bord, – alle med et eget og høyst personlig forhold til sin egen mors eller bestemors fyrstekake.

Snart var spørrerunden i gang: Husker du toscakake? Rullekake? Hva med marmorkake og marvpostei?

Selv ble jeg inspirert til å prøve meg på flere av forslagene. Og har du flere kandidater til gamle gode klassikere, – tar jeg gjerne imot nye.

Denne oppskriften er en ode til alle mødre, bestemødre og min mor spesielt.

Fyrstekake

  • 125 gr smør (Kvitseid)
  • 80 gr sukker
  • 1 egg , eller to eggeplommer
  • 2 ss vann
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 250 gr hvetemel

Sett stekeovnen på 190 gr.

Visp smør og sukker hvitt. Rør inn vann og egg og sikt i mel blandet med bakepulver. Elt deigen lett sammen og sett den i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Mandelmassefyll

  • 150 gr mandler, malte
  • 150 gr melis
  • 2 eggehviter

Bland mandler og melis med sammenvispet eggehvite. Kle kakebunnen med bakepapir (22 cm i diameter) og smør formen godt.

Trykk  2/3 av deigen jevnt i bunnen av formen og ca. 2 cm oppover kanten. Fordel så mandelmassen jevnt utover bunnen.

Trill resten av deigen ut i tynne pølser og legg dem utover mandelmassen i gittermønster.

Pensle med sammenvispet egg og stek på midterste rille i ca. 30-40 minutter til kaken er gyllenbrun og gjennomstekt.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *