Opplevelser

I kulissene med Jette Frölich, – mester av dansk juledesign

Jette Frølich

Tags:

Det er få ting som sender meg så i julemodus som når Jette Frölich åpner sin juleutstilling på Lysebu tidlig i november. I år fikk jeg forstyrre henne i forberedelsene til sin 23. åpning. En ting forsto jeg fort: Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene.

             Jette Frølilch

             Jette Frølilch

– Jeg tror jeg vil ha den grenen litt høyere opp. La oss nå se, sier Jette Frølich og studerer dekorasjonen i taket med et skarpt blikk.

Kvistene har hun vært ute og hentet i skogen dagen før og med seg i kofferten fra Danmark, har hun ferdige skisser på hvordan hun vil ha det.  – Men det er det som gjør at jeg liker så godt å jobbe med naturen, sier hun. – Den er gjenstridig. Du kan ha mange tanker, men du vet aldri hvordan det blir.

Jette Frølilch

Trendsetter

Det var i 1977 Jette Fröhlich satte hvitt og gull som ny standard for dansk julepynt. Tradisjonen tro hadde julens farger gått i rødt og grønt. I butikkvinduet på prestisjetunge Illums Bolighus i København hvor hun var engasjert som julekunstner, – hang hun tusen hvite duer i papirklipp. – Det ble altså så flott, forsikrer hun smilende. – Folk hadde aldri sett noe lignende.

For meg er julen noe himmelsk, fortsetter hun. – Jeg ville bort fra de litt tunge fargene og heller gjøre julen lett og elegant. Julen skal være smukk. Det var en tendens til at bare det var rødt og grønt, kunne resultatet nærmest være det samme.

I hjertenes tid

Jette Frölichs design og Illums Bolighus ble nærmest synonymer. I 1980 kom det oppdrag fra Holmegaard, Royal Design, om hun ville designe deres årlige juleflaske. Motivet for 2018 er allerede ferdig, – med den har det blitt 35 utgaver signert Jette med hennes gjenkjennelige strek og elegante, nostalgiske motiver.

– Hva tror du suksessen kommer av?

– Jeg tror det er fordi alt jeg lager kommer fra hjertet, svarer hun. – Jeg snakker til følelsene. Å spre glede har alltid vært mitt mål. Skal jeg lage en fugl, skal det være en riktig fugl. Det skal være en fugl jeg er glad for å gi videre.

–Hva betyr julen for deg?

– For meg er den først og fremst minnenes fest. Når du ser et juletre skal du kunne fornemme din egen jul og dine barns jul. Det hender folk forteller meg at de kun pynter juletreet med mitt design, – det gjør meg trist. Det er ikke det jeg vil. Selv har jeg et tre fylt av dannebrog flagg, kremmerhus, julelenker og ting barna har laget. Jeg elsker pynt som er full av minner og historier.

Jul er hjertenes fest. Man vil glede andre mennesker. Da jeg var liten lagde jeg julegaver gjennom hele året. Jeg har alltid likt å skape ting med hendene, – det er også da jeg får tid til å tenke og være kreativ.

Jeg skulle gjerne spre gleden av å glede andre utover hele året!

Sier hun som selv blir kalt hele Danmarks juledronning og som har satt sitt preg på julefeiringen i store deler av verden med sitt vakre juledesign.

Til inspirasjon

Årets tema for Jettes julepynt er trær og iskrystaller i kombinasjon med materialer direkte fra naturen.

Les mer om Jette Frölich Design her.

 

Fakta om Lysebu:

Lysebu er et hotell, kultur- og konferansesenter på Voksenkollen i Oslo. Stedet ble gitt som norsk nasjonalgave til Fondet som takk for den danske matvarehjelpen under 2. verdens krig.

I 23 år har Jette Frølich pyntet stuene på Lysebu til jul. Utstillingen åpner mandag 6. november.

 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *