Opplevelser

Kolonihagelivets gleder

Kolonihage

Tags:   

Navnet er nok til å kalle frem bilder av bittesmå eventyrhus, bugnende hager, vaiende vimpler og søte sommerdufter: Kolonihage!

Hver vår bytter Annie van Baelen ut blokkleilighet på Majorstua med adresse Solvang kolonihage, avdeling 1. Her forteller hun om livet som hytteeier midt i byen.

          kOLONIHAVE

Kolonihage         Kolonihage

– Jeg leide et småbruk for å kunne grave litt i jorda. Etter noen år ble det derimot mest stress å kombinere journalistjobb med å være weekend– bonde i Solør, forteller hun. –Venner tipset meg om kolonihagelivets gleder, men jeg visste ikke hva det var og rynket litt på nesen. Hun ler: Men kolonihage ble det og jeg har aldri angret siden.

Ut i lyset

–  Kolonihagene i Oslo ble anlagt for å gi folk fra blant annet Gråbeingårdene mulighet til å komme seg ut av mørke og trange bygårder. Intensjonen var at folk skulle få en parsellhage til å dyrke sine frukter, bær og grønnsaker.

Kolonihage

Solvang avd 1, ble anlagt i 1929 og utviklingen har naturlig nok vært enorm. Fra enkle sommerhytter, parafinlamper, sommervann og klaskedoer, til elektrisitet og frostfritt vann til alle de 113 hyttene. De fleste har i dag både innlagt dusj og toalett. Det ene «dohuset» ble omgjort til et hyggelig museum med inventar og husgeråd samlet inn fra kolonistenes hytter, forteller hun.

Kolonihage

Med hytte i byen

I dag er det 31 år siden den opprinnelige journalistfotografen inntok Solvang Kolonihage i Oslo. Sesongen varer fra 1. april til 31. oktober. Ellers i året bor hun i 7. etasje på Majorstua.

Kolonihage

– Det er helt vidunderlig å ha hytte i byen, forsikrer hun. – Jeg har alltid likt å holde på med jorda. Her kan jeg dyrke mine egne bær, frukt og grønnsaker. Livet er enkelt og avslappet. Hvis det er dårlig vær, kan jeg sette meg i bilen og kjøre hjem på fem minutter.

Kolonihage

Til inspirasjon og glede

Solvang har sin egen aktivitetsgruppe med ukentlige aktiviteter i juli/august og fast søndagscafe. Som hytteeier må du følge visse regler som blant annet innebærer ti timers dugnadsarbeid på felles arealer i løpet av sesongen. Du plikter også å holde din egen parsell i orden.

Kolonihage

Hva det er med kolonihagelivet? Det er noe med hele fellesskapet som er interessant og veldig givende. Vi er en sammensatt gruppe mennesker med ulike yrker som gir innblikk i helt andre miljøer. Samholdet var nok sterkere før. Folk er blitt mer individuelle og har mer nok med seg selv. Hagene blir også brukt på en annen måte, – i dag går folk heller og kjøper seg en bunt gulrøtter enn å dyrke sine egne.

Helsebot og terapi

– Men det er mange lidenskapelige hageentusiaster her. Du behøver ikke gå langt for å få inspirasjon eller dele en stikling. Det er bare å stikke hodet over hekken. Vet du, kolonihagelivet er ren terapi og helsebot, forsikrer hun. – Det burde vært mange flere kolonihager. Ventelistene er meterlange. Det er skammelig og absolutt noe å tenke på for kommunepolitikerne!

Kolonihage

            

Fakta:

Solvang er det største kolonihageområdet i Oslo (546 parseller) og er delt i fem selvstendige avdelinger. Solvang 1 ble etablert 1929, Solvang 2–4 i 1930 og Solvang 5 i 1957.

Les mer om Solvang her

Boktips:

Også Danmark har lange tradisjoner med kolonihager. I boken «Lykken findes på et frimærke” av Julia Lahme (Gyldendal), kan du lese mer om kolonihagelivets gleder.

  4 COMMENTS

 • Aud Cecilie Hartmark 1. september 2017 Reply

  Så gøy å lese, Trude! Du har fanget stemningen i hagen, og kjempefine bilder!

  • Trude Henrichsen 1. september 2017 Reply

   For en hyggelig tilbakemelding, Cecilie. Tusen takk!! 🙂 🙂

 • Ruth M. Løken 6. september 2017 Reply

  Så koselig og god lesning, Trude! Levende språk som gjør at «man er der». Det fristet jammen til besøk i en kolonihage ?

  • Trude Henrichsen 6. september 2017 Reply

   Så hyggelig, Ruth. Hjertelig takk!! Blir så inspirert av slike tilbakemeldinger 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *