Opplevelser

Herskapelige Linderud gård i Groruddalen

Linderud gård

Visste du at Linderud gård midt i Groruddalen har vært møtestedet for det meste av det som har krøpet og gått av norsk adel? Eiendommen har så lange tradisjoner på å holde selskapeligheter, at fruen i huset fikk en egen kake oppkalt etter seg. Du har kanskje hørt om Mor Monsen?

Linderud gårdDen langstrakte bygningen ligger kun et steinkast unna Linderud Senter, men er som en godt bevart hemmelighet. Nå satses det imidlertid på å gjøre den ærverdige eiendommen om til et besøkssted med ulike aktiviteter gjennom året. Hver søndag i sommerhalvåret holdes huskonserter i barokksalen og til høsten blir det blant annet både pop-up-restaurant og Halloween-fest i hagen. Her sørger krokbøyde lindetrær og verneverdige alléer og hasseltunneler for å sette den rette stemningen.

Linderud gård
– Vi vil gjerne drifte museet på en måte som gir folk eierskap til gården. Mange av dem som bor rundt her, har ikke visst hva slags bygning dette har vært. Ved å invitere til ulike arrangementer, håper vi å gjøre det til et hyggelig og levende sted gjennom hele året.
Kjersti Lillebø er direktør på gården som siden 2007 har vært en del av Museene i Akershus (MiA). Sammen med omviser André Brunvoll tar vi en runde rundt på eiendommen.

Huset ble oppført som en lystgård i 1713 og har i generasjoner over 300 år, tilhørt medlemmer av slekten Monsen-Mathiesen som også eier Eidsvoll verk og andre eiendommer.

Da huset ble bygget, lå det i gamle jordbruksområder i det som tidligere het Akersdalen. Ekteparet Monsen bodde selv i Rådhusgata i den gang Christiania men flyttet ut på landet og til Linderud i sommerhalvåret. Eiendommen ble flittig besøkt av venner og bekjente både til rekreasjon og til selskapeligheter. Linderud gård var et arnested for fiffen og de som betydde noe, ble invitert.

Linderud gård

Damen bak visitkaken, Mor Monsen
En av de som til fulle har satt sitt preg på gården, er Helene Cathrine Büchler (1740-1831). Sammen med ektemannen Mogens Larsen Monsen, bygde hun opp gården til å bli en lystgård av de sjeldne. Det gjestfrie paret inviterte stadig til såkalt «visit», – det være seg middager, taffel, ball, herreaftener eller andre selskapeligheter. Det ble ikke spart verken på mat eller drikke , – paret hadde dessuten tilgang på råvarer som lå langt utenfor rekkevidde av hva den vanlige borger kunne drømme om. Mens folk flest måtte klare seg med vassgraut, ble grøten på Linderud kokt på hvit ris og melk.

Det som for alvor har blitt stående i historien når det gjelder serveringen på gården, er kaken med korinter, perlesukker og mandler. Den ble oppkalt etter fruen selv, Helene Cathrine Monsen,- populært kalt Mor Monsen.

Linderud gård

Det finnes ikke noe fotografi av Helene Cathrine Monsen, men her viser direktør ved museet, Kjersti Lillebø frem bakverket.

Les mer om Linderud gård her.

    1 COMMENT

  • […] Cathrine Monsen var kjent for sin gjestfrihet og å ha bygd opp Linderud gård til å bli en lystgård av de sjeldne. Gården ligger midt i Groruddalen og var et møtested for det […]

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *