Brød Gjærbakst

Knasende gode baguetter

Tags:  

For en del år siden ble jeg bedt om å være programleder for en reiselivsserie på NRK TV. Et av reisemålene var Frankrike og jeg gledet meg stort til å bli bedre kjent med det franske kjøkkenet. Drømmen var å lære og lage ekte baguetter. Skikkelige pariserloff med knasende skorpe og luftige hull.

Meg selv som programleder for NRKs reiseprogram fra Frankrike

Det ble dessverre ikke tid til å gå i lære hos noen fransk baker, men ikke lenge etter oppdaget jeg svenske Anna Bergenströms vridna baguetter. Her fikk jeg svar: Hemmeligheten ligger nemlig i å kna deigen minimalt etter heving.

Du trenger god tid, men den største jobben gjøres av seg selv. Cluet er nemlig den lange hevetiden.

Anna Bergenstrøm er Sveriges svar på Ingrid Espelid Hovig og har utgitt et utall kokebøker. 

Her er oppskriften på hennes vridna baguetter:

  • 6 dl lunkent vann
  • ½ pk tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 1, 2 liter hvetemel.

Rør ut litt av vannet i gjæren og saltet. Hell på resten av vannet og rør inn melet. Dekk til bakebollen og la deigen heve i to timer.

Sett ovnen på 250 grader, dekk bakepapiret med mel og her er hemmeligheten: Ikke kna deigen men løft den forsiktig over på bakepapiret/stekebrettet! Vær raus med mel på hendene, – deigen er klissete.

Del så deigen i tre emner og form hvert emne med få bevegelser til «vridna baguetter».

Strø litt mel over bagettene og snitt dem med en skarp kniv.

Etterhev 10-15 minutter.

Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter til skorpen har fått en fin farge. Senk så varmen til 150 grader og stek dem ytterligere i ca. 15- 20 minutter.

Bland en eggeplomme i en dl. majones og tilsett en presset hvitløksbåt. Bagetten trenger ikke større følge for å gjøre deg lykkelig!

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *