Opplevelser

Med hjerte for norsk fruktvin

Aronia

Tags:    

Målet er å gjøre Norge til en fruktvin-nasjon, og Anika Perisic er allerede godt i gang. Med base i et destilleri nær Hønefoss foredler hun norske bær og frukter til prisbelønnede drikkevarer. Resultatet er norske fruktviner servert på stjernerestauranter som Vaaghals og Maaemo.

Anika er opprinnelig fra Serbia, og har vokst opp med egen brennevinsproduksjon. Med en master i teknologisk produksjon av brennevin og vin, samt sensorikk, kom hun til Norge i 2012. Siden har hun gitt dra-hjelp til norske fruktprodusenter ved å forvandle frukt og bær til edle dråper. I dag jobber 43 åringen som produktutvikler, konsulent og hoved-destillatør med egen vinproduksjon basert på norske råvarer. Dette under firmanavnet Anikonic AS.

Anikonic, Anika

Uante muligheter
– Fruktvin er et relativt ukjent kapittel her i Norge, understreker hun. – Det har vært laget rips- og rabarbravin til privatbruk, men norsk frukt og bær har potensiale til så mye mer. Svartsurbær, plommer, jordbær, epler og pærer, solbær, mjødurt, svarthyll og bringebær.
– Vi kan og bør bruke frukt som edle råvarer til vin på samme måte som druer, understreker hun. – Det vil gi uendelig med muligheter.mjødurt

Anikonic
Edle dråper lagret på madeirafat

Innovasjon i praksis

– Det som gjør det ekstra gøy å jobbe med fruktvin produsert på norske råvarer, er at det har så tradisjoner. En tysk Riesling er det mange oppfatninger av hvordan skal smake. Fruktviner er det få som har personlig referanse til. Det gjør også folk mer mottagelige for nye kombinasjoner. Jeg har stor tro på norsk fruktvin så lenge vi behandler råvarene godt og tenker nytt, sier grunnleggeren og eieren understreker hun.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *