Opplevelser Ost

Her er Spydebergs første yster

Tags:    

Med hytte i Spydeberg er det liksom litt ekstra stas at bygda har fått sitt eget ysteri. Helt siden Randi Liverud tok over gården i 2012, har hun drømt om å få mer ut av melken enn kun å levere den til Tine. Osten er en variant av Halloumi, – foreløpig kalt steikeost.

Steikeost/Halloumi er den eneste ost i verden som ikke smelter ved tilberedning- (Foto Tina Berger)

-Jeg må innrømme at jeg var litt høyt oppe da vi tok den første smaksprøven. Randi Liverud smiler fornøyd mens hun åpner en pakke med den etterlengtede osten. Mange måneders venting og testing er over. Korona situasjonen har gjort sitt til at prosessen har tatt ekstra tid. Perioder med tre barn på hjemmeundervisning, satte ned tempoet på andre aktiviteter.

Ekte håndverksost
10 liter melk går med til en kilo ferdig ost og på Kirkerud gård står 38 melkekuer av rasen Norsk Rødt Fe, klare til å levere. Avstanden fra fjøset til ysteriet er kun noen få meter, så her blir det både kortreist og lokalprodusert.

Sitt første ystekurs tok hun på Sogn Jord og Hagbruksskole hos legendariske fransk-norske ysteren Pascal Baudonnel i 2014. Siden har det vært mye prøving og feiling.

Et levende produkt

– Ost er et levende produkt så du har aldri noen fasit, forklarer hun. – Beiteforhold, temperatur, konsistens, fettinnhold i melken, – det er så mye som spiller inn. Jeg har hatt lyst til å lage ost lenge. Grunnen til at det ble en type Halloumi ost, er for å lage noe ikke alle andre gjør.

Randi Liverud med en smakebit på sin første produksjon.

Et produkt for alle
-I Sverige er osten superpopulær. Navnet Halloumi er beskyttet , så der kalles den for “eldost”. Jeg kaller den foreløpig for steikeost da den er fin å steke eller legge på grillen, forklarer hun.- Konsistensen er litt gummiaktig når den er rå. Smaken er mild og rund og lett å like. Mange forbinder osten med lett sommermat, men det ligger masse oppskrifter med Halloumi på nettet til retter gjennom hele året.

    2 COMMENTS

  • Britt Thorstensen 31. oktober 2020 Reply

    Jeg er himmelfallen- dette er spennende lesning og interessant å lese om hvordan folk faktisk setter i gang slike prosjekter, og i tillegg får det til. Takk til Trude som holder den menige mann oppdatert om de 1000 ting…..

    • Trude Henrichsen 31. oktober 2020 Reply

      For en hyggelig og inspirerende kommentar, Britt. Er så imponert over alle ildsjeler der ute. Hjertelig takk!!

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *