Opplevelser

Andelslandbruk for kropp og sjel

Tags:   

-Å holde på med dyrking av jorda, er mindfulness, sier Nina Hoff som har åpnet gården for andelslandbruk. Dette er løsningen for deg som drømmer om en egen bugnende kjøkkenhage men som mangler tid og kunnskap.

I løpet av sesongen kan det høstes opp til 35 ulike grønnsaker.

-Vi er først og fremst med på dette for datteren vår sin skyld, men for meg er det som å være tilbake på gården til mine besteforeldre, forteller  Martyna Lugo fra Polen. Det er første året hun og mannen er andelseiere, men så avgjort ikke den siste. – Å dyrke sin egen mat har alltid gitt meg en egen «lykkefølelse, forsikrer hun og  rister jorden av en bunt med gulrøtter  .I tillegg gir det automatisk mer respekt for maten du spiser. Det skal mye til å kaste noe du selv har hentet opp av jorden. Å høste sin egen mat gir næring til kropp og sjel.

For Martyna, Wilfredo og Natalia (18 måneder) er turen til Grøtjern Gård ukens høydepunkt.
Nina Hoff er damen bak andelslandbruket på Grøtjern Gård.

Hyggelig møteplass
Mange tror det følger mye pliktarbeid med å være andelseier, men i løpet av en sesong (fra april til oktober) er det fire fellesdugnader og tilsammen 10 arbeidstimer som du kan ta når det passer. Jeg sender jevnlig  ut en mail med informasjon om hva som må gjøres og hva som er klart til og hentes.  Folk kommer så når de har anledning, forklarer Nina. – I helgene pleier det være mest aktivitet. Åkeren er rett og slett en hyggelig møteplass hvor man treffer folk i alle aldre og kan utveksle råd og erfaringer.

Mangfold
Blåpotet, agurker, gulrøtter, krondill, bønner, squash, og gulebeter. Hvor mange sorter har dere?

-Det ligger på et sted mellom 30-35, forteller hun. – I tillegg har vi sådd rader med blomster, – bordpynt hører også med til et hyggelig måltid, sier hun og smiler fornøyd.

Selv bruker hun adskillige timer på å vanne og se til åkeren. Med til gården hører også høner og griser og en hest . – Det er mye å se til, men for meg er det rene rekreasjonen å holde på med jorden, forsikrer hun. – Å se det spire og gro er som næring også til en selv.

Fakta:

Andelslandbruk:

Å ha en andel på Grøtjern Gård koster for tiden 2.500 per person i året.

Andelslandbruk er et eksempel på hvordan forbruker og bønder i samarbeid tar ansvar for matproduksjon. Det gjøres ved at forbrukere inngår et partnerskap med bonden. Forbrukere kjøper en andel av gårdens produksjon, som oftest for et år av gangen. Tilbake for andelshaveren sin andel matvarer direkte fra jorden.

Kilde: andelslandbruk.no

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *