Opplevelser

Rabarbra til spesielle anledninger.

Tags:   

Rabarbrasyltetøy er enkelt å lage, men trenger sin tid. I denne oppskriften skal rabarbraen nemlig først godgjøre seg med sukkeret et døgns tid før du for alvor kan gå i gang. Tiden er imidlertid så absolutt verdt sin investering. Syltetøyet passer til det meste, men hvis jeg var deg, – ville jeg spart det til en spesiell anledning som for eksempel en real ostekveld.

Du trenger:

  • 1kg rabarbra
  • 600g sukker
  • saften av 1 sitron
  • 1 vaniljestang

Vask og kutt stilkene i 1-2 cm biter. Hell over sukkeret og rør det hele lett sammen. Dekk blandingen til med et kjøkkenhåndkle og la det stå 18-24 timer i værelsestemperatur. Rør gjerne om av og til.

Ha rabarbrablandingen i en tykkbunnet kjele og tilsett sitronsaften. Skjær vaniljestangen i to på langs , skrap ut frøene med en skje, og ha det i gryta.

Varm blandingen langsomt opp mens du rører til alt sukkeret har smeltet. Gi det hele et oppkok og la det koke uten lokk i 45 minutter. Rør gjerne av og til, særlig mot slutten når blandingen tykner og får en fin, gyllenbrun farge.

Husk å skumme godt av syltetøyet underveis. Skummet kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten.

Helles over i steriliserte syltetøyglass. Legg umiddelbart på lokket,  skru fast og gled deg til godt følge!

Sterilisering av glass:
Det er så langt mellom hver gang jeg gjør dette, så her er en liten huskeliste på hvordan sterilisere glass til sylting og safting.

I stekeovnen:
Sett ovnen på 100 grader. Vask glassene med lokk grundig og skyll godt. La de stå i ovnen i minst 10 minutter (til de er helt tørre).

Ved koking:
Kok opp vann i en stor kjele. Vask glassene med lokk godt til de er helt rene og skyll godt. Ha de så i det kokende vannet og la de ligge i noen minutter. Bruk en klype (du også har sterilisert) og ta glass og lokk opp av det kokende vannet. Tørk glass og lokk med et rent håndkle (det må være helt tørt). Fyll alltid glassene helt opp med syltetøy og sett på lokket umiddelbart.

For sikkerhetsskyld: Sett en sølvskje i glasset når du fyller det opp. Sølv leder varme og hindrer glassene i å sprekke.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *