Opplevelser Uten gluten

Lussekatter uten gluten

Tags:    

Santa Lucia dagen tilhører en av adventstidens hyggelige tradisjoner og lussekatter hører med. Denne oppskriften stammer fra boken «Glutenfri jul» som er en gave til den som vil unngå gluten.

Det Glutenfrie Verksted

Da Monica Hellmann fikk diagnosen cøliaki for ni år siden, bestemte hun seg for å utvikle sine egne oppskrifter og glutenfri erstatninger. Dessuten ville hun gjøre emballasjen delikat og innbydende.

Damen bak Det Glutenfrie Verksted, tok saken i egne hender da hun fikk cøliaki.

Det ble et dypdykk i glutenfrie råvarer og måneder med testing av oppskrifter hjemme på kjøkkenet. Med mann, barn og venner som forsøkskaniner, vokste ideen på Det Glutenfrie Verksted, fram. Det måtte være et marked for å dele denne kunnskapen med flere.

Monica Hellmann har alltid elsket å bake og utvikle oppskrifter.

Resultatet har blitt mer enn 30 glutenfrie og økologiske produkter og allerede i 2016 ble hun tildelt Årets Glutenfrie bedrift av Cøliakiforeningen.  I 2016 ga hun også ut boken «Glutenfri jul», – full av inspirerende oppskrifter på tradisjonell, norsk julebakst.

Luftig resultat

Dette måtte jeg selv teste ut. Min egen erfaring med glutenfri gjærbakst så langt, har vært heller skuffende. Tørre brød og rundstykker med smak av sagflis og søtt bakverk så klissete og fult av sukker at det nesten har vært vanskelig å svelge.

Jeg er derfor trigget til  å knekke koden på hvordan bake glutenfritt.

Denne varianten av luftige lussekatter, ble en hyggelig start og overraskelse.

Lussekatter med et dryss av melis.

Her har du oppskriften:

  • 1 pose Søt bakemiks (fra Det Glutenfrie Verksted)
  • 150 gr kesam
  • 2 dl melk
  • 20 gr smør
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • 500 mg safran (eller to ts safran)
  • 1 egg (kan sløyfes)
  • pluss egg til pensling og rosiner til pynt.

Slik gjør du:

Smelt smøret i en kjele, tilsett melk og kesam og varm opp  blandingen til kroppstemperatur/fingerlunkent. 

Bland væsken sammen med det tørre. Tilsett evnt et egg og rør godt og gled deg over fargen på deigen.

Settes til heving i 30 minutter. (Jeg lot den stå natten over i værelsestemperatur).

Form ønskede lussekatter og legg dem på stekeplaten med bakepapir. Pynt med rosiner og etterhev i 30 min.

Pensl med sammenpisket egg og stek i ca 13- 15 minutter midt i ovnen. Strø gjerne over et dryss med melis for å få fram den riktige vinterstemningen.

Deigen er lett å forme og gir et luftig og velsmakende resultat. Lussekattene bør spises lunkne.

Gavetips:

Boken Glutenfri jul kan kjøpes på Det Glutenfrie Verksted og er en fin gave til noen som trenger inspirasjon eller baketips nå som det nærmer seg jul,

Del innholdet Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *