Opplevelser

Fårikålfest, – høstens lystigste lag

Fårikål

Nu er det dags! Frem med store kjeler, rullende hodekål og hauger med lammekjøtt! La duften av kokt kål ligge som en usynlig tåke over hele nabolaget: Det er endelig høst og tid for årets fårikålfest!Fårikål

Jeg glemmer ikke første gang jeg skulle lage fårikål. Det er noen retter jeg aldri har våget meg i kast med og fårikål tilhørte så avgjort denne kategorien. Nå hadde vi imidlertid invitert ti venner til fårikålfest og jeg hadde påtatt meg rollen som kjøkkensjef.

På nettet fant jeg gode råd om tilberedning og vekt, men synet av berget med kjøtt og kål vakte indre uro. Ikke visste jeg om vi hadde store nok kjeler til mengden som trengtes og var det virkelig riktig med all den pepperen?

Fårikål

Alle bange anelser til tross: Mitt første forsøk på å lage fårikål resulterte i et usedvanlig lystig lag. Mine kokkekunster ble rost opp i skyene, og høylytt smatting ble akkompagnert av klirrende glass, latterbrøl, og livlige historier. Avgjørelsen ble tatt der og da: Fårikålfesten på Greverud var kommet for å bli.

Fårikål

Så når høsten igjen kommer sigende og kalenderen nærmer seg oktober, er det igjen endelig tid for å hente frem husets største kjeler. I år har vi åtte års jubileum.

Lag din egen fårikålfest.

Det går raskt å tilberede fårikål, men retten skal trekke på svak varme så du må beregne god tid. Lag den gjerne en dag i forkant: Fårikål smaker avgjort best dagen derpå.

Her er oppskrift til fire porsjoner:

  • 11kg fårikålkjøtt
  • 11kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Del kålhodene i båter og legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Hell i vann og la fårikålen trekke på svak varme i to timer.

Hent mer inspirasjon og last ned ekte fårikålsanger her.

Del innholdet Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *