Tags: hytteliv Kolonihageliv kolonister mini-hytte
Hva er det som gjør at folk flytter ut fra komfortable leiligheter med dusj og WC, for å tilbringe hele sommerhalvåret i en mini-hytte midt i byen? Hos familien Nordahl-Rajpoot ble jeg invitert på pakistansk snacks og en prat om kolonihagelivets gleder.
-Noe av det beste ved å bo her, er at du har lys inn fra alle kanter, sier Hamzah Ahmed Nordahl-Rajpoot og viser vei inn i stuen. –Til vanlig bor vi i en sokkelleilighet, så det å flytte ut hit hvor du kan gå rett ut i hagen, er som å være på hyttetur fem måneder i året. At vi må bort på felleshuset for å få dusj og toalett, er en del av opplevelsen ved å bo her. Det skal være litt annerledes enn å bo hjemme.
Lang ventetid
Etter åtte år på venteliste, kom endelig beskjeden om at de var tildelt hytte. – Vi sa ja uten betenkningstid, forteller han. – Tomta var gjengrodd og måtte nærmest graves frem, men hytta var i relativt OK stand. Målet har vært å gjøre så få fundamentale endringer som mulig.
Hytta er 29 kvadratmeter stor og er en del av Sogn kolonihage. Hoveddelen av huset ble bygget i 1920, påbygget er fra 1950.
Mye regler
-Jeg var litt bekymret for at vi ikke skulle klare å følge alle reglene i begynnelsen. Heldigvis har det gått fint, fortsetter Faizah og titter leende bort på mannen sin. – Hekken skal ikke være for høy, gresset skal klippes jevnlig, ingen grener skal strekke seg utover gjerdet. En egen ordenskomite foretar jevnlige kontrollrunder. Det var også veldig uvant å måtte dele dusj og toalett med alle andre, men det er utrolig hvor fort man vender seg til ting.
Kolonihagelivet gleder
Hva er størst forskjell på livet her og på vinterstid?
-Vi kommer mye nærmere hverandre. Hjemme er det så lett å bli sittende i hvert sitt rom. Her har vi verken TV eller nett, sier Faizah. Ungene (Tahir på 13 og Haiqa på seks år) blir mer kreative, det samme gjør jeg. Vi bor jo som i en grønnsakshage, – noe som gjør det mye morsommere å lage mat og å kombinere nye smaker.
Et annet stort pluss, er at du får en helt annen respekt for maten du selv har odlet. Her får barna lært seg hele syklusen ved å lage mat.
Årstidene og vekslinger i naturen kommer så mye nærmere. Planter og alt som gror får en mye større betydning. Livet i kolonihagen gir så mye mer livsglede, oppsummerer Hamzah. – Du trenger ikke mer enn dette.
Fakta:
Det finnes ni forskjellige kolonihager i Oslo. De tre eldste hagene ligger nede i byen, Hjemmets Kolonihager på Sagene/Bjølsen, Rodeløkkens Kolonihager på Carl Berner og Etterstad kolonihager på Vålerenga.
På Solvang høyt over byen ligger Solvangavdelingene fra 1 til 5, og litt nedenfor, på den andre siden av Ringveien, ligger Sogn Hagekoloni.
Kilde: oslokolonihager.com