Opplevelser

Bælgodt fra Spydeberg

Bælgodt

Tags:   

Folk vil ha grønnsaker med jord på. Det vekker noe av urmennesket i oss, sier Tina Berger som lastet tilhengeren full med venninnens grønnsaker og stilte opp en salgsbod på torget i Spydeberg.  Det la spiren til Bælgodt.

Fermentert ingefærbrygg fra Grååsen, håndstøpt sjokolade fra Askim og økologisk mel fra Holli mølle. Frysedisken rommer gårdsis fra Bamsrudlåven og Svenneby, bygdas Sag og Høvleri, er representert med fjøler og spisebrikker skiltet Bælgodt. Her kan du til og med få kjøpt håndlagde opptenningsbrikker produsert på resirkulerte Smaalene Aviser, – den såkalte «Indrepinnen».

Bælgodt

Hva er Bælgodt?

Dette er et butikkutsalg for lokale bønder i distriktet, forteller Tina Berger. – I istedenfor at folk må reise rundt til ulike gårder for å få handlet, har vi samlet alt på et sted. Det er høy terskel for å kjøre til en gård og banke på en dør for å kjøpe en krukke honning. Bælgodt er et gammelt dialektuttrykk i Spydeberg og betegner alt det gode som produserer rundt i distriktet.

Den spede spire

-Det er bare galskap hele greia, fortsetter hun og ler fornøyd. – Jeg har en venninne som driver andelslandbruk ved Grøtjern gård. Sommeren for to år siden lastet vi opp tilhengeren med gulrøtter, løk og poteter og rigget oss til med en salgsbod midt i Spydeberg. Vi tok det som et eksperiment. Hun hadde litt til overs, – kanskje ville folk handle lokalt istedenfor å kjøpe grønnsaker i plastikkposer.

Tina Berger er utdannet gartner og driver Bælgodt med venninnen Jorunn Marie Berg

Vi solgte både ganske bra og hadde det veldig hyggelig. Det var tydelig at folk ville ha gulrøtter med jord på. Jeg tror det vekker minner i oss – det er noe med selve urmennesket i oss som våkner, sier hun.

Mersmak

I januar tok en ny idé form: Skulle hun og venninnen, Jorunn Marie Berg, bygge videre på ideen om torgsalg, starte i det små og lage et SA og Samvirke for bøndene i bygda?

–  Vi kontaktet Landbrukskontoret som straks var med. For å lodde interessen blant bønder i distriktet, kalte vi inn til et informasjonsmøte. Vi visste at Landbrukssjefen og to venninner som er bønder, skulle komme. Da møtet startet var vi 22 og før kvelden var omme satt vi seks i et styre! Vi var i gang!

Fra torghandel til 130 kvadrat

Selv om det ble kaldt i været og slutt på grønnsaker fra åkeren, hadde vi fremdeles produkter som honning, egg, brygg og geiteskinn.  Vi fikk leie noen få kvadratmeter i annen etasje over butikken ved torget og fortsatte utsalget for å få med julehandelen. Planen var så å ta en pause fram til sommeren, men i januar i år, kom så telefonen fra gårdeieren: Vil dere overta bokhandelens lokaler i første etasje?

Hun ler hjertelig: -Jeg ble helt paff. Vi som skulle starte så stille og forsiktig. Skulle vi våge å satse for fullt og leie et lokale på 130 kvadratmeter?

Bælgodt er et utsalg for bønder i Spydeberg og omegn. Selger kortreiser fra lokale produsenter

Bygdas samlingsted

De to venninnene bestemte seg for å hoppe i det og i februar 2019 åpnet Bælgodt i det nye lokalet, – drevet som et AS. Med på kjøpet fulgte tippebua og diverse kurs på Hamar for å bli godkjent tippekommisjonær.  I dag er utsalget et samlingspunkt for folk som vil ha en hyggelig prat med på handelen.

-Det jeg håper med Bælgodt er at det skal gi ringvirkninger og flere lokale arbeidsplasser på sikt. Jeg vet det sitter mange bønder med ideer til sideprodukter. Her har de et utsalgssted for varer som de ellers ikke ville ha fått solgt via noen kjedebutikk. Hovedfokuset skal være lokalmat og ekte håndverk, men for å spe utvalget har vi også tatt inn kvalitetsvarer fra resten av landet.

Kakao med chili smak fra indiske Neha som har bosatt seg i Hobøl. Håndlagde fjøler fra en skoleelev på 17 og egg som trolig er for små til å selges i butikk. Her er hjemmestrikkede grytekluter men logoen Bælgodt og håndlagde børster i ulike størrelser og kartonger med ekte eplemost fra Askim Frukt – og Bærpresseri.

Og ikke minst: Her kan du gjøre en hyggelig handel og få en god historie og forfriskende prat på kjøpet 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *