Gjærbakst Kaker

Solskinnsbolle med kanel i svingene

Solskinnsbolle

Tags:    

Nordpå spises Solskinnsboller for å feire at sola er tilbake etter mørketiden. Dette er min hyllest til sola, Nord Norge og at vi går mot lysere tider. Her er oppskrift på strålende gode solskinnsboller med kanel i svingene.

Du trenger:

50 g gjær
125 g smør
5 dl melk
1 egg
1,5 dl sukker

2 ts malt kanel
2 ts kardemomme (gjerne kardemommefrø)
1,5 liter hvetemel

Fyll
50 g smør
2 ss kanel
2 ss sukker

5 dl ferdig vaniljekrem (f.eks. Piano)

Pynt med melisglasur:

4 dl melis
2 ss vann

Slik gjør du:

Smelt smør, tilsett melken og varm blandingen til den er lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av melke- og smørblandingen.  Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg. Bland så i sukker, kardemomme, kanel og mesteparten av melet.

Heves ca. en time.

Del deigen i 2 emner. Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver på ca 25×40 cm. Smelt smøret til fyllet og smør det på leivene. Strø jevnt over med sukker og kanel før du rullet de sammen som en rullekake.

Skjær hver rull i ca 2 cm tykke skiver og legg snurrene rett stekebrett dekket med bakepapir. Trykk dem litt flate med hendene og sett de til etterheving i ca. i 20 minutter.

Lag en grop i midten på hver av de etterhevede bollene med tre fingre og fyll dem med vaniljekrem. Pass på at gropene er dype slik at ikke vaniljekremen går over sine bredder.

Stekes midt i ovnen i ca 10 min på 225 grader. Pynt med melisglasur når bollene er avkjølt, – eller spis de lunkne og pris sola!

Tips:

Er du som meg, en ekte liebhaber av gjærbakst, sjekk disse linkene:

Kringlevrider Bollesen. 

Nybakte boller som svar på ekte hygge

Heidis wienerbrød

Kanelsnegler i den litt sunnere varianten. 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *