Opplevelser

Klementin-tid

Klementinmarmelade

Tags:  

Når klementinene er på sitt aller beste rett før jul, kommer sitrusdamene på Råholt sammen for å fylle sine krukker og glass. Er du på jakt etter en søt vertinnegave, en smaksbombe på rundstykkene eller rett og slett noe knakende godt tilbehør til ostebordet? Her får du oppskrift på klementinmarmelade med vanilje ala Runa.

Min kusine May er overordentlig glad i marmelade. Det er såpass at hun helst spiser den for seg selv. Hun koker kaffe på gamlemåten og er den mest gjestfrie og sosiale personen jeg kjenner, – men når det kommer til krukkene med hjemmelaget appelsin/klementinmarmelade, – er det fort slutt på givergleden. I år fikk jeg være med på marmeladekokingen når sitrusdamene var samlet til innsats. En særdeles forfriskende, slagferdig og lystig gjeng.

Klementinmarmelade

Klementinene er på det beste før jul, appelsinene i starten av januar, forteller kokemester Runa Werner Ødegaard. – Fremgangsmåten er stort sett den samme. Forskjellen er at lager du appelsinmarmelade må du først skjære bort skallet i tynne skiver og så fjerne det hvite som fort kan gi en besk smak. Klementinene koker du med skallet på. 

Hun gyver løs med kniven og snart brer det seg en herlig duft av klementiner og jul seg i rommet. Oddny Myhrer og May Klingenberg følger etter på rekke og rad. Innholdet veies møysommelig og snart er den første kokerunden i gang.

Steiner til stivelse

Når du har fjernet skallet og skåret klementinene i tynne skiver, skal det kokes med vann pluss en halv sitron. Pakk steinene inn i gasbind og la det koke under lokk en times tid. Sitronsteinene gir marmeladen ekstra stivelse. Ta av skummet og rør litt underveis, forklarer Runa og skrur på ovnen.

Klementinmarmelade

Innimellom slagene er det musikk til arbeidet. May og Oddny utgjør Duomix med både allsidig repertoar og instrumentbesetning. Alt fra trekkspill, og munnspill til to-radere og vaskebrett. Hele året har den fargerike duoen spilleoppdrag både i private og offisielle steder. Timen det tar for å koke blandingen, går fort . Neste post på programmet er å tilsette vaniljestang og sukker. – Vanilje setter en ekstra knekk på smaken, forsikrer Runa og pirker raskt ut frøene før hun rører både de og stangen inn i den kokende marmeladen. – Sånn, nå skal det koke en times tid til.

Ekte håndverk

Det er lurt å sjekke tykkelsen ved å sette en teskje med marmelade på en skål i fryseren. Hvis den stivner etter noen få minutter, er den klar. Koker du marmeladen for lenge, blir den for seig. Dette er et håndverk, så det er vanskelig å vite akkurat når det har kokt lenge nok. Hun rører en runde, kommentarer at fargen har blitt brunere og at konsistensen er som å røre i grøt. – Nå tror jeg den er ferdig, forkynner hun og setter resten av sitrusdamene i sving.-  Dere må lukte på alle glassene. Brukte tacoglass er ubrukelige.  Det samme gjelder sennepsglass. Det hjelper ikke hvor mye de er vasket. Smaken sitter igjen i glasset.

– Vi får ta oss en smaksprøve.

-Ta  bare litt på teskjea da, kommer det kjapt fra May. – Ikke ta for mye….

Oppskrift klementinmarmelade:

  • Klementinmarmelade500 gr klementiner
  • 1/2 sitron (pakk steinene inn i gasbind og kok de med)
  • 3 dl vann
  • 500 gr sukker
  • 1 vaniljestang 

    Husk at den første timen skal lokket på, men etter at sukker og vaniljestangen er tilsatt, skal resten av tiden kokes uten lokk.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *