Opplevelser

Samisk kulturbærer

Maret Ravdna Buljoo

Tags:  

Hos Maret Ravdna Buljo i Lødingen får du servert hjemmelaget mat med dype røtter i det samiske kjøkken. Her kan du også sikre deg håndsydde skaller og reinsdyrskinn i vakre nyanser.

 Første gang jeg besøkte Maret, fikk jeg servert blodpannekaker med krem, multesaus og cognac. Damen hadde akkurat blitt belønnet med Sápmi Awards for sin innsats for samisk kultur og tradisjon og var tydelig ikke redd for å gi urgamle tradisjoner en ny touch!

– Det som er typisk for tradisjonell samisk matkultur, er at vi nyttiggjør oss alle deler av dyret, forteller hun. – I tillegg til at vi spiser det som spises kan, lager vi klær av skinnet og redskaper av gevir og ben.

Maret            

Selv var hun 12 år da hun slaktet sin første rein alene! Kunnskapen om å nyttiggjøre seg hele dyret og å bruke urter, planter og bær både som mat og medisin, var en naturlig del av oppveksten.

– Den eldre garde i reindriftssamfunnet lærte meg hvordan jeg kunne bruke naturen og hvilke planter og bær som var spiselig, forteller hun.

Innovativ tradisjonsbærer

Maret har ikke «bare» lært seg tradisjonelle samiske retter, – hun liker å sette sitt eget preg. Det handler først og fremst om etisk mat og å bruke mest mulig av dyret. Siden kan hun godt eksperimentere med urter og nye smaker. Sammen med mannen er hun medeier i Boazovâzzi bedrift, som er en reindriftsgård med kafe med overnatting. I tillegg til å passe egen reinflokk, holder hun også kurs både i det samiske språk og matlaging.

–Hva drømmen er? Jeg vil at Boazovazzi skal bli et møtested for foodies med fokus på samiske verdier, sier den innovative tradisjonsbæreren.

Fakta:

Boazovâzzi (betyr reingjeteren på samisk) ligger en liten times biltur i fra Harstad/Narvik Lufthavn med adresse: Kåringen, 8410 Lødingen. Her kan du bo i fredfulle omgivelser og våkne til lyden av fugler du knapt visste eksisterte. Verken ørn eller rype er sjeldent syn når du titter ut av vinduet.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *