Opplevelser Ukategorisert

Smaksdommer med nese for detaljer

Vicky Berg

Da er det gjort klart inne på testlaboratoriet. Du kan få prøve deg på to typer honning!

Jeg titter usikkert bort på Vicky Berg som jobber som sensorisk dommer på Nofima på Ås. Hun har akkurat gitt meg en innføring i hvordan teamet jobber. Er det så at jeg skal prøve meg som sensorisk smaksdommer? Jeg kjenner prestasjonsangsten bre seg.

Vicky Berg

Det handler ikke om å like eller ikke like, men å gi en objektiv beskrivelse av et produkt, forteller Vicky Berg fra Askim. Hun er en av ti dommere i Nofimas sensoriske panel og kan gi 30 beskrivelser av en gulrot, om det skal være.

Mer enn en fin nese

Jobben går ut på å teste ut produkter som frukt, grønnsaker, fisk, kjøtt, vin, snacks, sukkervarer og meieriprodukter, men også non food som teksturen  i et treverk.

Det er viktig med god luktesans, men du må i tillegg kunne kjenne små nyanser og være flink til å beskrive, forteller hun. – Selve testingen foregår i små ene-celler. Vi vet som regel lite om hvilket produkt vi skal teste ut eller hvorfor. Vi får heller ikke diskutere oss i mellom, underveis. Målet er å gi en så detaljert beskrivelse som mulig.  Utgangspunktet er grunnsmakene, sur, søt, bitter, salt, umami. Når det gjelder tekstur, går det på grad av sprøhet, fyldighet, luftighet, grovhet, – om den er sandete, kremet, seighet. Dette bedømmes på en skala fra ingen til tydelig.

Vicky Berg

Ingen nytelse

Innimellom smaker jeg på ting, jeg aldri ellers ville ha gjort. Et oppdrag kan være å teste ut harskhet i oljer. Når du jobber med å beskrive smak og smaksopplevelser, blir det annerledes. Du tenker ikke på om noe smaker godt eller ikke, men fokuserer på utseende, lukt, smak og tekstur.

Nå kan du få prøve selv. Det er satt frem honning på testlaboratoriet.

Full respekt

Jeg blir med inn til naborommet hvor testskålene står klare. Innholdet i den første er blankt og skinnende, – honningen i den andre virker mer matt og seig. Duften gir raskt assosiasjoner til sommer og markblomster og smaken er søt som honning.

           

Jeg spytter ut og skyller munnen som i instruksene før jeg tar fatt på neste prøve. Også denne gang er sommer og markblomster det første som slår meg. Smaken er både intens og tydelig, men jeg sliter med å  beskrive hva det er jeg virkelig kjenner.

Min respekt for disse supersmakerne øker i takt med min frustrerende følelse av ordknapphet.  Vicky Berg

Etter min lille opptreden som supersmaker, får jeg se ordskyen bygget på testing av honning fra Vicky og resten av Nofimas sensoriske smakspanel og tenker i mitt stille:

Sjakk matt.

Fakta:

Les mer om sensorikk på Nofima, her.

 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *