Opplevelser Ost Snadder

Norsk raclette med dekknavn Jærost

Voll ysteri

Tags:  

Norge har blitt en ostenasjon som kan skimte med gullmedaljevinner av World Cheese Awards. For første gang skal Norge arrangere verdensmesterskap i ost, og jeg har startet min jakt på ysterier rundt i landet. Hos Hans Voll ved Jæren, fikk jeg smake landets eneste norsk produserte raclette.

Voll ysteri

– Jeg tenkte det var lurt å kalle den for Jærost, forteller Hans Voll.- Folk på Jæren var ikke så vant med raclette da jeg startet opp. Det var ikke alle som ville smake. Han smiler lunt og skjærer raust opp sin prisbelønnede ost i reale biter.

Selv ble han fascinert av smelteosten da han som ung gutt så filmen Heidi. Scenen hvor bestefaren skar av ost og stekte på bålet, gjorde inntrykk.

Fast besøkende

Han er vokst opp med ost og meieriprodukter. Moren var kjent under navnet Smør-Petra og selv stakk han ofte innom meieriet og sikret seg en ostebit på vei til og fra skolen. Etter tretti år som melkebonde og det var tid for å overlate gården til sønnen, så han sitt snitt til å starte produksjon i det gamle meieriet på gården. Året var 2001 og som den første i landet fikk han godkjenning av Mattilsynet til å lage upasteurisert ost på gården.

            Voll ysteri

Ost er trendy

Det har skjedd en voldsom endring når det gjelder folks forhold til ost bare de siste fem årene, understreker han. – Før våget folk knapt å smake på osten. I dag spør og graver de om alt fra produksjon til serveringstips. Jeg merker en kolossal forskjell. Ost er blitt en trend, – dessuten reiser folk mye mer.

Tro mot produktet

Han viser vei inn til modningsrommet skapet hvor ostene ligger på rekke og rad. Disse skal med til VM, forteller han og klapper godmodig på ostehjul med påskrift oktober 2017. Et års modning skal de ha.

– Er det noen nye ostetyper på gang?

– Nei, jeg holder meg til Jærosten, – den er god nok, forsikrer han vel vitende om at den har høstet flere gull allerede.

Voll ysteri

Les mer om Voll Ysteri her.  

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *