Kaker Opplevelser

Sjømannskirkens vafler

Sjømannskirken, Hamburg

Tags:  

Det er noe helt spesielt ved å besøke norske sjømannskirker. Det er noe med historiene som følger med og vissheten om hvilken betydning stedet har hatt for norske sjømenn verden over. Dessuten får du alltid servert knallgode vafler.

Sjømannskirken, Hamburg

Selv om jeg bare har vært i Hamburg et par dager, gir det en ekstra følelse å se det norske flagget, bildet av kongeparet tronende på veggen, og minibutikken som selger Vestlandslefse og svolværpostei på boks. Jeg sender min tanker til sjømenn som var ute i flere måneder og år uten kontakt med de der hjemme. Unge gutter på førstereis hvor den eneste form for kontakt med familie og venner, var via brev.

For dem må sjømannskirken med norske aviser og nystekte vafler ha gitt en kjærkommen følelse av litt som å ha kommet hjem.

– Tidene har forandre seg. Før var det vanlig at sjømannspresten besøkte alle norske skip i havn, forteller Anne Lina Gundersen. Hun jobber som diakonal medarbeider og dreven vaffelsteker ved den norske sjømannskirken i Hamburg. – I dag er det ikke så mange skip med norsk besetning igjen. Kirken er nå mer et møtested for nordmenn i byen. Ikke minst er vår årlige julemesse noe som trekker både nordmenn og tyskere til kirken. Kirken har en stor betydning både for de som bor her fast, og også som et sterkt bindeledd mellom de to landene.

Et velkjent varemerke

Hun henter raust frem spannet med røre fra kjøleskapet og snart brer det seg en velkjent duft av nystekte vafler på kjøkkenet.

Hvor mange liter røre går det med i løpet av et år?

– Det har jeg ikke noen anelse om, men det blir nok ganske mange liter, forsikrer hun leende. – Å by på kaffe og nystekte vafler er alle sjømannskirkers varemerke.

Sjømannskirken, Hamburg             Sjømannskirken, Hamburg

Sjømannskirken, Hamburg            

Sjømannskirken, Hamburg

Sjømannskirken, Hamburg

Det finnes 29 norske sjømannskirker rundt i verden. Alle har sin egen variant, og alle konkurrerer hvert år om å ha den mest populære.

Her er sjømannskirken i Tyskland sin variant.

Vafler med smak av Hamburg

5 egg

1/2 kopp sukker

250 gr smeltet margarin

1.5 liter melk
1 kg. hvetemel
1 1/2 ss bakepulver
1 1/2 ss vaniljesukker
1 1/2 ss kardemomme

Les mer om den norske sjømannskirken her. 

Les også om sommerens hyggeliste vaffelkafe og få med oppskriften på deres vafler.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *