Opplevelser

Lånekontoret, – med panten rett i hånda

Lånekontoret

På det meste var det elleve pantelånskontorer i Oslo. I dag er det kun et igjen i hele landet, og det ligger i Prinsens gate i Oslo.

– Hva er det folk pantsetter, og hvem er det som låner penger på verdiene sine? Jeg tok turen til Lånekontoret rett før de skulle holde auksjon.

Lånekontoret

Det startet med at jeg tilfeldig parkerte bilen utenfor en bygning med vinduer fulle av sølvbestikk og sølvtøy. En plakat forkynte: Pantegodsauksjon (tvangssalg). Min nysgjerrighet ble ytterligere vekket av skiltet: Lånekontoret. Dette måtte sjekkes nærmere!

Som i et venterom

Lokalene er lyse og trivelige, – det er høyt under taket og et veggur tikker godmodig på kortveggen. I lukene bak glassvegger sitter drevne ansatte klare til å foreta en prisvurdering.

Lånekontoret

Lånekontoret

– Det kan være jeg må ta telefonen innimellom. Før vi holder auksjon, pleier det alltid å være høy aktivitet, forteller daglig leder Helle Biseth Markussen.

– Et lån hos oss har i utgangspunktet 4 måneders løpetid. I tillegg er det anledning til å få fristen ytterligere utsatt i fire måneder, dersom man fornyer lånet før fristen. Overholder man ikke forpliktelsene sine, sender vi et varsel om at verdiene vil bli solgt på tvangsauksjon. Et slikt varsel vil bli sendt kundene 6 uker i forkant av auksjonen. Eiendelene eies av lånetaker helt til det slås i bordet på en auksjon.

Ymse varer

– Hva er det folk pantsetter?

– Før kunne det være alt fra smykker, gebiss, klær og sølvtøy. I dag tar vi i hovedsak imot gull, men det pantsettes også sølvtøy (ikke sølvsmykker), bunader og instrumenter. Vi tar kun imot håndpant, det vil si gjenstander som kan leveres direkte i luken. Vi gjør en verditakst, og kunden får så pengene rett inn på konto. For å unngå og ta i mot stjålne varer, samarbeider vi med både politiet og forsikringsselskaper. Samtidig må alle som skal låne hos oss identifisere seg med gyldig legitimasjon, aller helst pass. Vi låner kun ut til norske statsborgere.

Lånekontoret

Lånekontoret

I dag har vi kunder fra alle samfunnslag som har til felles at de trenger kortsiktige lån. Bilen kan ha streiket, tannlegeregningen ble uforutsett høy. Tidligere var pantelånskontorene strategisk plassert i samme portrom som tannlege-, advokat- eller legekontor. Da unngikk man at folk visste hvor man hadde vært når man kom ut av bygningen. Jeg har ikke inntrykk av at det er tabubelagt å låne penger på Lånekontoret i dag.

Lånekontoret

Lånekontoret

Lånekontoret

Mest gull

Gull og sølvtøy utgjør rundt 90 prosent av det som pantsettes. Vi merker raskt om kundene har et forhold til det de leverer, og om de har et oppriktig ønske om å løse inn lånet igjen. Vi er ingen oppkjøpere, så i tilfeller der vi forstår at kundene ønsker å selge, henviser vi til aktører på markedet som foretar kjøp. Etter hvert har vi blitt ganske gode menneskekjennere, og vi har mange flotte kunder som setter stor pris på at vi er her.

Lånekontoret har vært drevet siden 1888, og er Norges eneste pantelånskontor. Det eies i dag av Nordea Finans Norge AS. Et gjennomsnittslån hos oss er på kr 8 -9.000,-, og det er flere kunder som benytter denne låneformen gjentatte ganger.  For å lese mer om lån på Lånekontoret, les her.

Lånekontoret

Les mer om lånekontoret her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *