Opplevelser Ost

Eiker Gårdsysteri

Eiker gårdsysteri

Tags:  

Eiker Gårdsysteri ligger tett oppunder skogkanten ved Holtefjell i Hokksund. Her får du kjøpt prisbelønnede oster fra glade kuer som selv bestemmer når de skal melkes, sove eller rett og slett bare chille’ n på madrassen.

Eiker gårdsysteri

Anne Marie Sando sjekker temperaturmåleren og lirker på seg hanskene. Så kaller hun inn troppen: 71.9 grader. Det nærmer seg. Er dere klare?

Snart er tre personer i sving. Ostemassen skal skåldes, strekkes og formes for hånd.  I tillegg til åtte andre ostesorter, utgjør mozzarella en fast del av produksjonen på Eiker Gårdsysteri. I naborommet ligger oster i metervis klare til modning og vegg i vegg slapper kuene av på madrasser i et fjøs hvor de melkes etter ønske av en «mekanisk budeie».

Eiker gårdsysteri

Eiker gårdsysteri 

En beskjeden start

I utgangspunktet var vi tre bondefamilier som ønsket å bygge et nytt moderne fjøs sammen. Ideen var et fjøs hvor kuene våre kunne gå fritt omkring og selv bestemme når de skulle melkes, spise og sove. Vi ville ha glade kuer som ga den beste melken til de beste ostene, forteller daglig leder, Anne Marie Sando mens hun former ostemassen med raske og vante bevegelser. – Det startet med meget enkelt ysteutstyr på grovkjøkkenet hjemme. Husbøndene tok seg av fjøset og samdriften, –  vi konene dro på studieturer og ystekurs blant annet til legendariske Pascale Baudonnel  på Sogn Jord- og Hagebruksskule.

Etter måneder med intens planlegging og hardt arbeid: I august 2003 erklærte selveste landbruksminister Lars Sponheim Eiker Gårdsysteri for åpnet ved å dele den første produserte osten i to!

Eiker gårdsysteri

Eiker gårdsysteri             Eiker gårdsysteri

Eiker gårdsysteri             Eiker gårdsysteri

Glade kuer og gode oster

I dag består stedets sortiment av: Gruveost modnet på Blaafarveverket, Holtefjell, Tilsiter, Eiker Mutschli, HvitEiker, Eventyrost, EikerBrie, Camenbert, Eiker, Sundvolden og Gårdssmør. I tillegg får du kjøpt verdens beste hjemmelagde pesto laget på Holtefjell XO, – osten som er priset med bronsemedalje i World Cheese Award i 2014 og 2017.

Ysteriet er drevet av  Signe R. Dahlen og Anne Marie Sando med elitemelk fra Toppenhaug Samdrift. I gårdsbutikken på Hemsen kan du kjøpe med deg oster og spiselige minner fra småskalaprodusenter rundt i distriktet. I kafeen kan du nyte hjemmebakst med utsikt over fjøset, hvor kuene slapper av på madrasser. – Det har hendt folk har spurt om vi doper kuene siden de er så stille, men dette er bare glade kuer som har det bra, forsikrer Anne Marie. – Det er derfor vi får så gode oster.

Eiker gårdsysteri

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *