Gjærbakst Opplevelser

Nybakte boller, -et svar på ekte hygge

Hveteboller

Det er blitt utgitt flere internasjonale bestselgere over temaet og ordet «hygge» er blitt kåret til «Word of the Year» av Oxfords Dictionary. Stadig flere utenfor Skandinavias grenser jakter på forklaringen på fenomenet «hue-guh» og hva det vil si å hygge seg.

Selv har jeg i hvert fall et klart svar: Det handler om nystekte boller og varm kakao på en kald dag.

Denne oppskriften har fulgt meg trofast siden Heimkunnskapens tider hvor vår lærer, Fru Smith, trillet boller med begge hendene. Selv om den inneholder mindre sukker og smør enn mange av sine konkurrenter, er dette min favoritt.     

  •  Ca. 500 gr hvetemel
  •  50 gr sukker
  •  25 gr gjær
  • 1 ts kanel
  •  1 ts kardemomme (knus gjerne hele frø).
  •  ¾ ts salt
  •  50 gr smør
  •  3 ½ dl melk

Smelt smør, ha i melken og varm væsken til ca 37 grader. Bland det tørre i det våte og la deigen heve i ca, 30 min. Rull så deigen ut i runde boller og la de etterheve på bakepapir i ca. 30 min. Pensle bollene med egg og stek de midt i ovnen i 8-10 minutter ved 225 grader.

Tips:

Her har jeg brukt hele kardemommefrø. (Fjern «skallet» fra kapselen før du knuser de sorte frøene.)

 

Del innholdet Share on Facebook112Tweet about this on TwitterEmail this to someone

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *