Opplevelser

Safranbrød fra Carl Larsson-gården

Carl Larsson

Tags:     

Få kan formidle stemninger som den svenske kunstmaleren Carl Larsson. Hans akvareller og malerier gjør at jeg for lyst til å krype inn i bildene og være med på det som skjer. Sånn som maleriet av denne storslåtte romjulsfeiringen.

For mange år siden intervjuet jeg barnebarnet hans, Ulwa Neergaard. Hun viste meg rundt på den vakre gården i Sundborn og fortalte med stolthet om sine besteforeldre, Karin og Carl. Paret hadde åtte barn som alle flittig ble brukt som modeller.

 Før vi skiltes, fikk jeg henne til å dele en av familien Carl Larsson sine favorittoppskrifter. Safranbrødet var fast innslag på festbordet og ble bakt med ulikt fyll og verdens dyreste krydder.

Carl Larsson
Ulwa Neergaard var intendent på Carl Larsson-gården fra 1975-87. Bildet er tatt da jeg besøkte henne på Sundborn en høstdag i 1989-

Safranbrød fra Carl Larsson- gården.

  •  125 gr smør eller margarin
  • 5 dl melk
  • 50 gr gjær
  • 2 pk safran (1 gr eller 1 ts)
  • 15-17dl hvetemel (ca 925 gr)
  • Egg til pensling

Smelt smøret. Tilsett melk og varm blandingen til 37 grader. Rør ut gjæren i litt av blandingen. Støt safran md en sukkerbit eller løs krydderet opp i litt av røren.

Bland de øvrige ingrediensene og bland det våte i det tørre.  Arbeid deigen til den slipper bunden (tilsett eventuelt litt mer mel).

Etterhev under bakehåndkleet til dobbel størrelse ca 30-40 min.

Bak den så ut til lengder, kranser eller runde brød. Legg bakverket på smurt bakeplate og la det etterheve under bakduk i 30 min. 

Pensle med vispet egg. Stekes på 200-225 grader midt i ovnen i ca. 15-20 min. 

 Carl Larsson

Variasjon:

Bland gjerne inn 1 dl rosiner, 1 dl hakkede søte mandler 1 dl syltede appelsinskall og hakket sukat etter første heving.

 

 

 

Foto: Carl Larsson-gården. Les mer om stedet her.

 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *