Opplevelser

Nisseserviset, – et salgseventyr uten sidestykke

Nisseservise

Tags:   

Alle kjenner Porsgrund Porselænsfabrik sitt nisseservise, men visste du at det opprinnelig var laget for barn eller at det er tegnet av fabrikkeierens 14 år gamle datter? Her får du historien bak det folkekjære juleserviset.

Nisseservise

I 1898 ga fabrikkeieren sin kunstneriske datter oppdraget å tegne enkle nissemotiv til bruk på porselen. Sigrid Rachlew var kun 14 år.

To år senere ble den første gjenstanden med nissedekor laget. Det var en terrin bestilt som gave til selveste borgermesteren i Berlin. Samme år ble det også produsert kaffeserviser i det samme nissemønsteret.

1 1902 kom et nytt nisseservise,- denne gang  et barneservise sirlig dekorert for hånd.  Dette var i en tid hvor «barn skulle sees, ikke høres». Motivene var preget deretter med barneserviser dekorert med yndige og stillferdige barn. Sigrid Rachlews muntre og fargerike motiver kom derfor som et friskt pust i kontrast, – og ble straks en kjempesuksess.

Nisseservise        Nisseservise        Nisseservise

I 1978 kom det en forespørsel  fra USA til Porsgrund Porselænsfabrikk om de kunne produsere et eget juleservise for det amerikanske markedet. Resultatet ble et hjerteservise som ble så godt mottatt at det fristet til  å prøve ut et juleservise også på det norske markedet. Fire år etter startet det beskjedent med et punsjsett, en terrin med seks kopper med motiver fra Sigrids nisser. All skepsis til tross: Det ble en storslager og innledningen på et salgseventyr ingen våget drømme om.

I dag teller sortimentet på PPs nisseservice rundt 45 deler og fremdeles produseres det årlig nye produkter.   

Foto: Porsgrund Porselensfabrikk

 

 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *