Noe av det jeg husker best ved den første julefeiringen hos mine svigerforeldre i Halden, var den lange frokosten på dagen, juleaften. Jeg var nærmest vantro over at det gikk an å sitte rolig ned å spise på en sådan dag. Hjemmefra var jeg vant til et stress av en annen verden for å komme i mål. Først når Sølvguttene sang julen inn kl. 17, var det tid for å sette seg ned med sherry i glassene.
Hos mine svigerforeldre var derimot alt på stell i god tid. Frokosten selve juleaften tilhørte familiens faste tradisjoner, – det samme gjaldt hjemmelaget sild, rugbrød og farmors krydderkake, skåret i tynne skiver.
Her er oppskriften på farmors ettertraktede krydderkake bakt med tyttebær og ekte seterrømme.
- 2 egg
- 175g sukker
- 1 1/2 dl seterrømme
1 ts ingefær - 1/2 ts malt nellik
- 1 ts kanel
- 150 g hvetemel’
1 ts bakepulver - 50 g smør eller margarin
- 1/2 dl tyttebærsyltetøy.
Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett rømmen og krydderet, godt blandet med mel og bakepulver.
Rør så i smeltet smør og tyttebærsyltetøy. Hell røren i godt smurt form og stek kaken ved 175 grader i ca. 45 minutter på nederste rille.
Avkjøl den litt i formen før den hvelves på rist. Dryss gjerne på litt melis ved serveringen. Kaken er fin å fryse.