Opplevelser

Kakekunst fra Litauen på høyt nivå

Litauen

Hva er typiske kaker fra Litauen? Er de søte og fulle av krydder? Og er det mest tradisjon for småkaker eller er det gjærbakst som gjelder? Jeg spurte naboen vår, Danuta Favoritova, som svarte med honningkake full av overraskelser.

Min nysgjerrighet våknet da vi fikk nye leieboere fra Litauen og Danuta kom med eget kjøleskap til sine kaker. Hvilke baketradisjoner har de egentlig i Baltikum? Er det sukkerbomber uten altfor mye smak: Pene å se på, raske å bli mett på?

Jeg fikk meg snart noen overraskelser. Danuta dukket opp med honningkake bakt etter familiens hemmelige oppskrift med HÅNDLAGET PEON!!

Litauen

– Blomsten, knoppene og bladene er laget av en blanding gelatin og eggehvite, forteller hun.  – De løvtynne lagene er tørket og formet enkeltvis. Først når et lag har stivnet og fått sin form, kan jeg lage den neste. Når alle lagene er ferdig formet til hverandre, bruker jeg pensel og en slags konditorfarge for å få frem de ulike nyansene. En peon består av mange fargesorteringer.

Hun tar frem kakespaden. Det føles som å skulle ramponere et sant kunstverk, men Danuta bare ler: Du må jo smake!

Og her er nok en overraskelse: Kaken består av 18 lag med fyll av rømme og hjemmelaget bringebærkompott. Hvert lag er kjevlet tynne og stekt på bakplate. Først neste dag kan så fyllet smøres mellom lagene. Kaken holdes sammen ved hjelp av hvit sjokolade ganace. For et tålmodighets arbeid og for en møysommelig jobb!

Litauen

Dette er en typisk bryllupskake, forteller hun. – Da vi giftet oss, hadde vi en fire etasjes kake som veide 11 kilo.

Grenseløse kaker

– Hva er typisk for litauiske kaker?

– Vi er ikke vant til å bruke masse krydder. Kakene er heller ikke spesielt søte. Siden grensene har forandret seg og innflytelsen fra nabolandene har vært stor, kan det være vanskelig å svare på hvor kakene opprinnelig kommer fra. Mine besteforeldre vokste opp i Polen på et sted som i dag er Litauen. Det samme gjelder svigerforeldrene mine som kom fra en del av Russland som i dag er litauisk. I tillegg er det mange litauere som jobber i utlandet og tar med seg inspirasjon hjem fra andre land. Hos mange står franske kaker høyt i kurs.

Det er imidlertid to tradisjonelle litauiske bakverk som hører med til høytidelige anledninger som bryllup og barnedåp: Det er Sakotis som har form som et tårn, og honningkaker som denne. Den har fulgt familien i alle år og har hemmelig oppskrift.

Jeg stikker kakegaffelen i kaken og kjenner snart en rund, mild og passe søt smak av honning, litt rømme, litt sitron, litt bringebærkompott, – og litt himmel!

Fakta:

Sjekk Danuta Favoritovas Facebookside under Favorit Dessert i Oslo.

 

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *