Opplevelser

Eplegård med innovative eplevelser

Eplegården

På Eplegården i Hurum får du kjøpt epler du trolig aldri har spist før og handlet eplemost med personlige etiketter. Er du riktig heldig, får du deg også en omvisning i kjelleren hvor brennevinet godgjør seg i tønnevis. Dette er rett og slett stedet for annerledes eplevelser.

Eplegården

– Da kona mi, Sissel, og jeg overtok driften i 2000, var det krise i næringen, forteller Tor Erling Gransæther, som er femte generasjon på eplegården. –Prisene lå på bunn, butikker og grossister hadde all makt. I tillegg var det stort sett kun 4-5 sorter som gjaldt. Eplene skulle ha en bestemt størrelse, alt annet gikk «som rask» og ble priset deretter.

Siden tippoldefar kjøpte gården i 1902, hadde eplene hovedsakelig vært dyrket for salg til grossist. Vi satt med 25 forskjellige eplesorter og måtte finne på noe.

Eplegården             Eplegården

Eplegården             EplegårdenResultatet ble gårdsutsalg. Vi bestemte oss for ikke lenger levere til grossister, men heller tenke i nye baner. For å lære og bli inspirert, satt vi oss i bilen og kjørte rundt i Norge. Etter å ha besøkt diverse odlere, bestemt vi oss: Vi ble de første i landet som produserte eplemost av egne epler i større, kommersiell sammenheng.

Personlige etiketter

De minste eplene som så langt var levert til spottpris hos grossist, solgte vi nå som matpakkeepler. Vi inviterte skoleklasser og barnehager til å komme og presse sin egen eplemost. Et annet grep, var å tilby såkalte «private label» til kundene slik at de fikk sine egne etiketter. Skal du ha konfirmasjon eller jubileum, kan du bestille eplemost med navnet til vedkommende på flasken.

Eplegården

Eplechutney og syltetøy. Krukker med eplesirup og kasser med epler av ulik sort. Jeg skummer navnet på flaskene på hyllen over vinduet: Engebret Cafe, Hurum Trebåtfestival, Sarah, konfirmant 2015. I esken ved siden av selges «prinsessemost» i begrenset utvalg: Kun 36 flasker i 2017 utgave.

Flere fristelser og eplevelser

I cafeen lokker hjemmebakte kanelboller og muffens fulle av epler, og etter klokken 13. 00 kan du få en skarp en i form av eplebrennevin. Du kan også bestille en times foredrag og omvisning i mikrodestilleriet i kjelleren.

Eplegården            

–Slagordet vårt er at vi vil gi folk ekte eplevelser, forteller Gransæther som i tillegg til gårdsdriften har blitt en ettertraktet foredragsholder for andre i samme næring.

– I gårdsutsalget er vi opptatt av å formidle den ekte historien, forsikrer han. – Samtidig må du være glad i folk og gjerne tilby det lille ekstra, – det er derfor vi har fått varemerkesikret ordet ”eplevelser”.

Eplegården

  • Eplegården

Les mer om Eplegården her.

Tips:

Selv om det finnes mange sorter på markedet, er det Discovery og Aroma som gjelder når det handler om mat.

Epler velegnet til å lagres utover vinteren:

  • Elstar
  • Rubinstep
  • Ribstorm
  • Karen Schneider  (juleeple)
  • Elstar Buggi

 

Når du først er på Hurum, – sjekk gjerne ut disse stedene:

  • Bergsmyrene gård som leverer jordbruksprodukter stjernekokker står i kø for å få tak i.
  • Hurum, – en smak av Sørlandet.
  • Villa Malla, – et annerledes spisested.
  • Et besøk hos billedkunstner Ida Elisabeths flotte hage og mini-galleri.

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *