Opplevelser

Kolonihagelivets gleder

Kolonihage

Tags:   

Navnet er nok til å kalle frem bilder av bittesmå eventyrhus, bugnende hager, vaiende vimpler og søte sommerdufter: Kolonihage!

Hver vår bytter Annie van Baelen ut blokkleilighet på Majorstua med adresse Solvang kolonihage, avdeling 1. Her forteller hun om livet som hytteeier midt i byen.

          kOLONIHAVE

Kolonihage         Kolonihage

– Jeg leide et småbruk for å kunne grave litt i jorda. Etter noen år ble det derimot mest stress å kombinere journalistjobb med å være weekend– bonde i Solør, forteller hun. –Venner tipset meg om kolonihagelivets gleder, men jeg visste ikke hva det var og rynket litt på nesen. Hun ler: Men kolonihage ble det og jeg har aldri angret siden.

Ut i lyset

–  Kolonihagene i Oslo ble anlagt for å gi folk fra blant annet Gråbeingårdene mulighet til å komme seg ut av mørke og trange bygårder. Intensjonen var at folk skulle få en parsellhage til å dyrke sine frukter, bær og grønnsaker.

Kolonihage

Solvang avd 1, ble anlagt i 1929 og utviklingen har naturlig nok vært enorm. Fra enkle sommerhytter, parafinlamper, sommervann og klaskedoer, til elektrisitet og frostfritt vann til alle de 113 hyttene. De fleste har i dag både innlagt dusj og toalett. Det ene «dohuset» ble omgjort til et hyggelig museum med inventar og husgeråd samlet inn fra kolonistenes hytter, forteller hun.

Kolonihage

Med hytte i byen

I dag er det 31 år siden den opprinnelige journalistfotografen inntok Solvang Kolonihage i Oslo. Sesongen varer fra 1. april til 31. oktober. Ellers i året bor hun i 7. etasje på Majorstua.

Kolonihage

– Det er helt vidunderlig å ha hytte i byen, forsikrer hun. – Jeg har alltid likt å holde på med jorda. Her kan jeg dyrke mine egne bær, frukt og grønnsaker. Livet er enkelt og avslappet. Hvis det er dårlig vær, kan jeg sette meg i bilen og kjøre hjem på fem minutter.

Kolonihage

Til inspirasjon og glede

Solvang har sin egen aktivitetsgruppe med ukentlige aktiviteter i juli/august og fast søndagscafe. Som hytteeier må du følge visse regler som blant annet innebærer ti timers dugnadsarbeid på felles arealer i løpet av sesongen. Du plikter også å holde din egen parsell i orden.

Kolonihage

Hva det er med kolonihagelivet? Det er noe med hele fellesskapet som er interessant og veldig givende. Vi er en sammensatt gruppe mennesker med ulike yrker som gir innblikk i helt andre miljøer. Samholdet var nok sterkere før. Folk er blitt mer individuelle og har mer nok med seg selv. Hagene blir også brukt på en annen måte, – i dag går folk heller og kjøper seg en bunt gulrøtter enn å dyrke sine egne.

Helsebot og terapi

– Men det er mange lidenskapelige hageentusiaster her. Du behøver ikke gå langt for å få inspirasjon eller dele en stikling. Det er bare å stikke hodet over hekken. Vet du, kolonihagelivet er ren terapi og helsebot, forsikrer hun. – Det burde vært mange flere kolonihager. Ventelistene er meterlange. Det er skammelig og absolutt noe å tenke på for kommunepolitikerne!

Kolonihage

            

Fakta:

Solvang er det største kolonihageområdet i Oslo (546 parseller) og er delt i fem selvstendige avdelinger. Solvang 1 ble etablert 1929, Solvang 2–4 i 1930 og Solvang 5 i 1957.

Les mer om Solvang her

Boktips:

Også Danmark har lange tradisjoner med kolonihager. I boken «Lykken findes på et frimærke” av Julia Lahme (Gyldendal), kan du lese mer om kolonihagelivets gleder.

Del innholdet Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

  4 COMMENTS

 • Aud Cecilie Hartmark 1. september 2017 Reply

  Så gøy å lese, Trude! Du har fanget stemningen i hagen, og kjempefine bilder!

  • Trude Henrichsen 1. september 2017 Reply

   For en hyggelig tilbakemelding, Cecilie. Tusen takk!! 🙂 🙂

 • Ruth M. Løken 6. september 2017 Reply

  Så koselig og god lesning, Trude! Levende språk som gjør at «man er der». Det fristet jammen til besøk i en kolonihage ?

  • Trude Henrichsen 6. september 2017 Reply

   Så hyggelig, Ruth. Hjertelig takk!! Blir så inspirert av slike tilbakemeldinger 🙂

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *