Kaker

Mor Monsen, – visitkaken gjennom hele året

Linderud gård

Mange forbinder Mor Monsen med julens kakebord, men fru Monsen selv serverte skuffekaken som en visitkake gjennom hele året.

Helene Cathrine Monsen var kjent for sin gjestfrihet og å ha bygd opp Linderud gård til å bli en lystgård av de sjeldne. Gården ligger midt i Groruddalen og var et møtested for det meste av det som har krøpet og gått av norsk adel. Her er oppskrift på bakverket som for alvor har blitt stående i historien når det gjelder servering på den ærverdige gården. Langpannekaken eller skuffekaken Mor Monsen er oppkalt etter fruen selv og har vært en berømt visitkake i 160 år.

Som du ser av oppskriften ble det ikke spart på noe.

  •  275 g smør
  •  275 g sukker
  •  8 egg
  •  275 g hvetemel
  •  1 ss vaniljesukker eller revet sitronskall
  •  75 g mandler
  •  75 g korinter
  •  3 ss perlesukker

Rør smør og sukker hvitt og porøst. Skill eggene. Rør inn litt av melet i smørkremen, deretter en eggeplumme av gangen. Rør med lett hånd inn resten av melet og vaniljesukker eller sitronskall.

Visp eggehvitene stive. Rør inn litt av dem, skjær resten inn i røren med lett hånd.

Fyll røren i en godt smurt, og bakepapirkledd, liten langpanne.

Dryss hakkede mandler, korinter og perlesukker på toppen og stek kaken midt i ovnen til den er gyllen. (175 grader i ca. 30 min) . Skjær den i snipper før den er helt kald.

Oppskriften er hentet fra boken «Smaken av et navn», skrevet av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad.

 

 

Del innholdet Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

    1 COMMENT

  • […] Visste du at Linderud gård midt i Groruddalen har vært møtestedet for det meste av det som har krøpet og gått av norsk adel? Eiendommen har så lange tradisjoner på å holde selskapeligheter, at fruen i huset fikk en egen kake oppkalt etter seg. Du har kanskje hørt om Mor Monsen? […]

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *