Ferske rundstykker er som luksus til frokost og en sann høynare til kvelds. Med denne grunnoppskriften er det bare å gyve løs. Opptil halvparten av melet kan byttes ut med sammalt mel eller andre meltyper. I tillegg smaker det himmelsk med nøtter, tørket frukt eller karve for den smaks skyld.
Her er gjærbaksten oppgradert med ferske valnøtter fra siste ferietur til Bordeaux.
Grunndeig, rundstykker
- 3 1/2 dl melk
- 1/2 pk gjær
- 1 ts salt
- 50 gr smør (gjerne Kviteseid)
- ½ – 1 ss farin
- Ca. 500 gr hvetemel (eller ta minst 250 gr hvetemel og bland inn resterende gram med havregryn, sammalthvete, eller det du har)
Bland det tørre (med gjæren) i det våte og la det heve minst 30 minutter. Rull så deigen ut i glatte boller og la det etterheve ytterlige 30 minutter.
Stekes midt i ovnen i ca. 13 minutter ved 250 grader. (Hold et øye med fargen og bank dem lett i bunnen. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige.)
I denne oppskriften har jeg tilsatt valnøtter etter første heving. Dette smaker ekstra godt både til frokost med syltetøy og til kveldens oster.
Karve gir også bakverket en herlig smak, – tilsettes i deigen før første heving.