Gjærbakst

Rundstykker med variasjoner over et tema

Rundstykker med valnøtter

Ferske rundstykker er som luksus til frokost og en sann høynare til kvelds. Med denne grunnoppskriften er det bare å gyve løs. Opptil halvparten  av melet kan byttes ut med sammalt mel eller andre meltyper. I tillegg smaker det himmelsk med nøtter, tørket frukt eller karve for den smaks skyld.

Her er gjærbaksten oppgradert med ferske valnøtter fra siste ferietur til Bordeaux.

Grunndeig, rundstykker

Rundstykker

 

  • 3 1/2 dl melk
  • 1/2 pk gjær
  • 1 ts salt
  • 50 gr smør (gjerne Kviteseid)
  • ½ – 1 ss farin
  • Ca. 500 gr hvetemel (eller ta minst 250 gr hvetemel og bland inn resterende gram med havregryn, sammalthvete, eller det du har)

Bland det tørre (med gjæren) i det våte og la det heve minst 30 minutter. Rull så deigen ut i glatte boller og la det etterheve ytterlige 30 minutter.

Stekes midt i ovnen i ca. 13 minutter ved 250 grader. (Hold et øye med fargen og bank dem lett i bunnen. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige.)

I denne oppskriften har jeg tilsatt valnøtter etter første heving. Dette smaker ekstra godt både til frokost med syltetøy og til kveldens oster.

Karve gir også bakverket en herlig smak, – tilsettes i deigen før første heving.

 

Del innholdet Share on Facebook83Tweet about this on TwitterEmail this to someone

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *