Tags: Retrokake
Jeg hadde nesten glemt hele kaken, da den plutselig dukket opp i en medbragt isboks hos en i jentegjengen. Straks var jeg tilbake i barndommen og til selskaper med glade stemmer og munter klirring i kaffekopper.
Saftig, rund og god med masse deilig bringebærsyltetøy og et sukkerlag som knaste mellom tennene. Rullekake!
Jeg husket hvordan moren min strevde med å få innholdet over på matpapiret. Hvordan deler av bakverket ofte hang seg fast i stekebrettet og at syltetøyet lett tøyt i alle retninger. Hos oss var hjemmelaget rullekake langt fra noen hverdagskost. Den kom først på bordet da det virkelig var fest.
Det er kanskje noe av forklaringen: Rullekake eksisterte ikke i mitt bakerepertoar før dette hyggelige gjensynet med Ann Karin Moans retrokake. Hun overbeviste meg dessuten om at den var langt i fra noen kunst å lage.
Her er hennes kjøresikre oppskrift:
Ann Karin Moans rullekake
- 5 Egg
- 190 gr sukker
- 160 gr hvetemel
- 2 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Rør forsiktig inn melet litt etter litt mens miksmasteren går. Tilsett bakepulveret til slutt.
Pensl bakepapiret med litt smør for å få det til å løsne enklere og hell røren i en stor langpannen. Legg et kjøkkenhåndkle på bordet og dryss over et lag med sukker.
Stekes 8 min midt i ovnen på 225 grader.
Velv kaken over håndkleet og bre over et godt lag med bringebærsyltetøy før du raskt ruller kaken sammen med kjøkkenhåndkleet på. Oppbevar gjerne kaken i håndkleet med en brødpose rundt.