Snadder

Berits påskepai

Jeg fikk servert denne påskepaien i et kniplingstreff og har siden mast om oppskriften. Den er litt omstendelig å lage, men det går fint an å ta en snarvei. Samme hva du gjør, er den verdt innsatsen.

– Siden den heter påskepai og det snart er påske, tenkte jeg det var greit å komme i gang, sier Berit Hauger Arikan og viser vei inn til kjøkkenet. Damen er en kløpper på paier og kaker og har bakt jevnlig på bestilling i mange år. Det er hos henne jeg fikk servert paien på vårt første kniplingstreff. Nå skal jeg endelig innvies i fremgangsmåten.

– Det hører med til oppskriften hvordan du lager paideigen, men det går fint an å bruke ferdig bunn, forteller hun. – Da går det litt raskere.

Påskepai

Oppskriften er sirlig nedskrevet for hånd og det slår meg at det er noe eget ved gamle oppskrifter som går i arv. Papiret har bleknet og små og store flekker signaliserer et langt og populært liv. Denne er datert april 1991 og bærer tittel Ellens påskepai. Men som med oppskrifter flest: Navnet forandrer seg etter giveren etterhvert som de går i arv.

Her får du derfor oppskrift på Berits eminenete påskepai:

Paibunn

  • 5 dl  hvetemel
  • 200 gr smør
  • 1 ¼ dl vann

Fyll:

  • 2 pk dypfryst brokkolitopper (a 450 gr)  . (Tines i dørslag).
  • 1 boks bogskinke (325 gr)
  • 2 ss smør
  • 1 ½ ss hvetemel
  • 2 dl fløte (eventuelt matfløte)
  • 1 hønsebuljong terning
  • 1 dl vann
  • 3 ss parmesan ost
  • 2 eggeplommer
  • 75 gr hvitost
  • 1 egg til pensling

Bunn

Det går fint an å bruke ferdig deig, men hvis du vil lage den fra bunnen av:

Bland smør, mel og vann i hurtigmixeren. La den stå i en time.

Fyll

Skjær skinken i terninger og fres dem i smør. Hell over mel og spe med fløte og buljong oppløst i kokende vann.

Ta kjelen av varmen og rør i eggeplommer pluss parmesan.

Kle paiformen (26 cm) med deig, – husk å spare en klump til mønster/lokk. Stikk rundt med en gaffel og strø over reven hvitost.

Legg brokkolitoppene i formen, bre over skinkebitene pluss saus.

Kjevle ut resten av deigen og legg den i remser over paien. Pensle med egg og stek paien i 225 grader  (varm ovn) ca. 30 minutter.

Påskepai

For den som skulle lure:

Det ble ikke mye knipling på oss verken første møtekveld eller senere. Vår kniplingsklubb har likevel ført mye godt med seg som hytteturer og sene kvelder. Og hadde det ikke vært for den, ville jeg antagelig aldri fått tak i denne oppskriften.

Del innholdet Share on Facebook2Tweet about this on TwitterEmail this to someone

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *