Kaker

Sitronterte i påskemodus

Sitronterte

Skal jeg velge meg en påskekake, må fargen bli gul. Denne sitronterten har både riktig farge og en herlig frisk og saftig smak. Oppskriften er enkel og fri for fallgruver. Med andre ord: En ganske annen variant enn den jeg først fikk tak i…

Endelig skulle jeg få besøk fra Berlin. Siden det kun var snakk om en rask formiddagsvisit, tenkte jeg at en kopp te og hjemmelaget sitronterte, passet bra.

Jeg fikk oppskriften av en venn over telefonen med forsikring om at her kunne ingen ting gå galt.

Alt gikk også etter planen helt til jeg løftet formen ut av ovnen. Jeg rakk ikke engang å komme i høyde med kjøkkenbenken før innholdet sto som en gul bue ut i rommet. Det tok kun hundredelssekunder før det lå et slør av sitronkrem rundt på skuffer, gulv, benkeplater og i vinduskarmen. Selv kaffetrakteren var dekket av et klebrig belegg som nå satte kurs nedover skapdørene.

Velg dine kilder med omhu

Jeg fikk senere forklaring på min misére: Maizenanen og eggeplommene skulle ha vært varmet opp for å få stiv krem.

At dette poenget var utelatt i oppskriften, stagget ikke latteren til min giver som hikstende gjentok: Men Trude, det må da alle forstå!

Gunnar er fremdeles en av mine nærmeste venner, men det er flere år siden jeg sluttet å be ham om idiotsikre oppskrifter.

sitronterte

Med denne oppskriften kan du imidlertid være trygg for alle fallgruver.

Deig:

  • 100 gr smør (romtemperert, gjerne Kvitseid)
  • 200 gr hvetemel
  • 2 ss melis
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss vann

Sitronfyll:

  • 4 egg
  • 175 gr sukker
  • 2 økologiske sitroner
  • 1 dl kremfløte

sitronpresse

Smuldre sammen smør og mel med fingrene. Tilsett eggeplommen, melis og kaldt vann. Elt deigen raskt sammen. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet 1 time

Forvarm ovnen til 175 grader

Trykk deigen i en terteform (24 cm) og prikk den med en gaffel. Forstek bunnen i 15 min. på nederste rille.

Riv skallet av sitronene og press ut saften. Visp egg og sukker til eggedosis. Rør inn sitronsaft og skall. Tilsett fløten til slutt.

Stekes 20-25 minutter til kremen er stiv.

Del innholdet Share on Facebook
Facebook
45Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *