Opplevelser

Sandefjord utenfor fengselsmurene

Tags:    

Det var tittelen «30 dager i Sandefjord» av Vidgdis Hjort, som gjorde meg nysgjerrig på byen. Boken handler om livet innenfor fengselet, men hva gjør man egentlig i den tidligere hvalfangerbyen en vinterdag, – sånn hvis man er utenfor murene?

Hva har Sandefjord å by på når temperaturen synker under null og badegjestene for lengst har reist hjem? Finnes det noen hyggelige cafeer og spesialbutikker verd å få med seg?

Det gjør det helt klart! Gro Vestøl har bodd i Sandefjord de siste tyve årene og inviterer raskt på en tur rundt i byen.

Cafe Vintage, Sandefjord

Første stopp er Cafe Vintage som byr på hjemmebakte kaker og lette lunsjretter. Stedet drives av arbeidsledige kvinner med minoritetsbakgrunn og er et samarbeid mellom NAV Sandefjord og Sandefjord kommune. Her kan du i tillegg levere klær til reparasjon eller handle egenprodusert barnetøy og fargerike smykker.

Dette er kvinner som ellers ville falt utenfor arbeidslivet, forteller Stina Krinolina som har dukket opp bak disken. – Her får de brukt seg selv, enten det er ved å lage mat, servere kundene eller jobbe på systua. Selvom prosjektet støttes av NAV, er dette et sosialt entreprenørskaps prosjekt som helt og holdent drives av kvinnene selv. Alle har noe de kan bidra med, – her får de arbeidstrening og sårt tiltrengt mestringsfølelse. Det hender kundene må vente litt ekstra eller at det vanker språkproblemer, men det tas stort sett med godt humør. Som regel kommer folk for mer enn bare maten.

Byens lille oase

Bakgården, Sandefjord

Bakgården er en av byens oaser også vinterstid

Neste stopp på vår byvandring, kaller seg Sandefjords lille oase for små og store opplevelser. Visjonen bak Bakgården AS, er å legge til rette for kunst og kultur. På sommeren er området preget av yrende cafeliv, konserter og opptredener av forskjellig art, – på vinterstid er det hyggelig å «krype i ly» i en av kafeens stuer.  Dette er ikke bare stedet for å ta seg en lunsj eller en kopp kaffe, – interiøret er en fryd for øyet og vekker kreativiteten i deg.

     

Sjarm og sjel

Sandefjord må være stedet for cafeer med personlighet. I bakgården til et annet hyggelig spisested, ligger en iskrembar med farger og interiør som om du befant deg i Amerika på – 50 tallet. Her får du kjøpt byens beste iskrem og all verdens milkshaker når varmegradene er i ferd med å ta deg. På vinterstid er det først og fremst lukten av nybrent kaffe som lokker i Håndverkerens kaffebrenneri.

Å besøke kaffebrenneriet er som å være i et annet land

Håndverkeren, Sandefjord

Som om det ikke er vanskelig nok å velge blant ulike typer kaffe: Synet av kakene i disken gjør ikke valget enklere. Dette er stedet å fylle opp batteriene med duft av nybrent kaffe, – eller å investere i det du trenger for å lage ekte kaffe på hjemmebane.

Sjelden vare

Det er ikke mange skomakere igjen. Mil- Skomaker må derfor også avlegges et besøk. Her får du reparert både båtkalesjer, MC – og hesteutstyr, skiftet hæler på sko og fikset glidelåser. I tillegg er det nok av muligheter til å investere i nye sko og oppgradere veskesamlingen.

MIL-Skomaker, Sandefjord             Sandefjord, skomaker

Innehaver, Elizabeth Sanchez, er fra Colombia og har også store planer om å importere håndsydde varer direkte fra hjemlandet.

Byens mest avanserte vannhull

Vi burde også vært en tur innom Bare Beppe, sier Gro . – Orker vi mer kaffe?

Vårt inntak i løpet av dagen har for lengst oversteget alle rekorder så vi setter isteden kurs for en annen godbit: Smak. Menyen i cafeen frister med dampende supper, smørbrød og enkle lunsjretter. Om kvelden er det middagsservering i Brasseriet og fortsetter du innover i lokalet, kommer du til det aller helligste: Sandefjords best utrustede bar. Her kan du velge i rundt 700 forskjellige vinsorter og få gode råd på veien.

SMAK, Sandefjord            Smak

I taket henger fargerike rislamper og krakkene minner om et brettspill fra barndommen. Kokebøker frister i bokhyllene og lenestoler i bunte kulører inviterer til å bli sittende lenge.

Lusketur hos Jahre

Det er et sted til jeg må vise deg før vi gir oss, forkynner min veiviser. – Tidligere var stedet privat, men i dag er det åpent for private selskaper og kursvirksomhet.

Skipsreder Anders Jahres residens på Midtåsen, kneiser majestetisk med utsikt over fjorden. Sommercafeen er stengt og galleriet lukket for dagen, men vi bevilger oss en runde i parken og klistrer ansiktet inn i vinduene der vi kommer til. I den ene fløyen ligger den tidligere greske skipsrederen, Aristoteles Onassis suite. I skulpturparken i hagen, er det Knut Steens bildekunst som har fått sin plass.

Anders Jahre, Sandefjord

Et stort takk til Gro Vestøl som viste vei til byens godbiter. Her foran Anders Jahres villa

På vei hjem kjører vi forbi et hvit hus skiltet Søndre Vestfold fengsel. Jeg sender mine gode tanker til Vigdis Hjorth som ga meg inspirasjon til denne så trivelige dagen i Sandefjord by. Det gjelder bare å holde seg utenfor fengselet.

Her kan du lese mer om:

Cafe Vintage

Bakgården

Smak

Håndverkeren kaffebrenneri

Anders Jahres residens

what do you think?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *