Lenge før butikkhyllene var fulle av frukt og grønt, sånn på slutten av 1970 tallet, hadde broren min en kjæreste fra Chicago. Hun kom som et friskt pust fra det store utland og fikk oss til å investere i krydder og grønnsaker vi knapt visste eksisterte. En av dem var avokado til guacamole.
Dette var lenge før taco ble alle nordmenns favoritt på fredagskvelden. For å få tak i advokado måtte vi reise inn til Oluf Lorentzen på Karl Johan og det minst tre dager før frukten (ja, det er en frukt) skulle brukes. Som regel var de steinharde.
Hun lagde verdens beste guacamole. Ingrediensene ble tilsatt etter humør og hukommelse og var omtrent som dette:
- 2 avokado
- 1 stor tomat finhakket
- ½ løk, finhakket
- 2 hvitløksfedd (knust med kniv)
- ½ ts salt
- Saft av ca. 1 sitron og ikke minst:
- 2 ts cumin.
Bruk stamperen og mos advokadoene grovt. Tilsett de øvrige ingrediensene og la det godgjøre seg en halv times tid før det er klart til og nytes.
Lar du advokadosteinene ligge i guacemolen, beholder den den friske grønnfargen lenger.